Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 22:14 2 802 43

Илон Мъск с нов бисер: Изкуственият интелект ще помогне на хората да не работят

  • илон мъск-
  • риши сунак-
  • старлинк-
  • тесла

Американският милиардер обсъди темата с британския премиер Риши Сунак по време на среща на високо равнище, посветена на регулирането на изкуствения интелект

Илон Мъск с нов бисер: Изкуственият интелект ще помогне на хората да не работят  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Илон Мъск заяви, че изкуственият интелект ще доведе до това, че на човечеството вече няма да му се налага да работи, а основният въпрос в бъдеще ще бъде намирането на смисъла на живота, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

Американският милиардер обсъди темата с британския премиер Риши Сунак по време на на среща на високо равнище, посветена на регулирането на изкуствения интелект.

Първата по рода си среща на върха се проведе в Блетчли Парк в Бъкингамшър, Великобритания. В продължение на два дни технологични ръководители, експерти и политици обсъждаха основите на регулирането и безопасното използване на технологиите за изкуствен интелект.

По време на срещата на върха няколко големи технологични компании и държави подписаха доброволно споразумение, което позволява на правителствата да тестват най-новите модели на изкуствен интелект за рискове за социалната стабилност и националната сигурност.

Към договора се присъединиха редица големи технологични компании, сред които OpenAI, Google DeepMind, Amazon, Mistral, Microsoft и Meta.

На въпрос на британския премиер какво мисли за инициативата, собственикът на социалната платформа "Екс" изрази своята подкрепа, защото, както се изрази той, "през годините разбрахме, че е хубаво да има рефери".

Илон Мъск смята, че едно от най-трудните предизвикателства на бъдещето ще бъде намирането на смисъла на живота.

Близък приятел и най-добрият учител

Илон Мъск неведнъж е говорил за опасностите от изкуствения интелект - малко преди срещата на върха той отправи предупреждение, че изкуственият интелект може да доведе до изчезването на човечеството.

Наред с други неща, Сунак и Мъск обсъдиха потенциалните ползи от изкуствения интелект.

"Един от синовете ми трудно намира приятели: в това отношение приятел под формата на изкуствен интелект би могъл да бъде чудесно решение за него", призна Мъск. Според милиардера в областта на образованието изкуственият интелект може да бъде "най-добрият и най-търпеливият учител".

В търсене на смисъла на живота

Илон Мъск вярва, че в бъдеще развитието на изкуствения интелект ще доведе до това, че на хората вече няма да им се налага да работят.

"Свидетели сме на най-разрушителната сила в историята. Ще дойде ден, когато вече няма да е необходимо да работите - ще можете да работите за собствено удоволствие, но изкуственият интелект ще може да прави абсолютно всичко", прогнозира той.

"Това има своите плюсове и минуси", продължи Мъск. "Едно от най-трудните предизвикателства на бъдещето ще бъде намирането на смисъла на живота."

Илон Мъск подкрепи поканата на Великобритания за участие на представител на Китай в срещата на върха, като отбеляза, че "ако те не участват, няма смисъл от тази [среща на върха]". Тази среща на върха ще остане в историята като много важна, добави той.

През март тази година Мъск, заедно с други водещи фигури в областта на разработването на изкуствен интелект, подписа отворено писмо, в което предложи да се направи пауза в развитието на този вид технологии, докато бъдат разработени и въведени в употреба надеждни протоколи за сигурност.

Критиците обаче предполагат, че този ход може да е опит за печелене на време, тъй като милиардерът се опитва да настигне OpenAI, която придоби известност в сектора, след като пусна своя чатбот ChatGPT преди почти година, пише в."Файненшъл таймс".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 9 Отговор
    Трудът е направил от маймуната човек.

    Коментиран от #10, #15, #20, #34

  • 2 РЕАЛИСТ

    13 5 Отговор
    Напротив, искуственият интелект ще накара всички хора да бачкат, а той ще командори. Гледали сме "Терминатор" Дори такива, като Илон Мъск ще мият чинии, както го правеше в "Теория на големия взрив" . Добре се справяше Илон, дори опитваше остатъци от чиниите.

    Коментиран от #4, #21

  • 3 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    10 8 Отговор
    Това е напълно възможно, машини роботи, автоматизация, всичко това да работи и да не е на робовладелци и чорбаджии. Трябва да се ликвидира сегашния неолиберален капитализъм и изработеното от роботите и машините да се разпределя на хората по равно.
  • 4 Елементарните

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "РЕАЛИСТ":

    Мислят като тебе ! Вододела ще дойде , когато ИИ започне да се самовъзпроизвежда ! Ти , и всички останали , ще бъдете тегоба , която няма да е математически смислено да съществува , за да не хаби ресурси !!!
  • 5 Създадем

    15 4 Отговор
    ли интелект по силен от човешкия това ще бъде края на човешката цивилизация. Винаги по умният е командвал а останалите са се подчинявали. .

    Коментиран от #9, #13

  • 6 кака сврака

    7 3 Отговор
    А на градината ми ще може ли да работи? А секс?:)))
  • 7 Пешо Кюстендилецо

    8 2 Отговор
    Ихаааа, я си лежим у кревато а изкуственио интелект пасе овците навонка! Къде а тоя да го цаним веднага?
  • 8 А50

    7 0 Отговор
    ИИ ще харчи твърде много енергия, а ще лиши от работа една камара офисен планктон
  • 9 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Създадем":

    Като гледаш кои управляват и командват последните 33 години в България и докъде я докараха, не ми се виждат за умни?!
  • 10 фин

    6 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Отдавна е опровергано това, а ти май си типичен соц възпитаник. Не си мръднал от 33 години. Повечето коментиращи тук сте на това ниво - Киро Брейка ви е кумир сигурно.

    Коментиран от #42

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Урюрвкос

    6 2 Отговор
    белите роби със зелените карти какво ще правят
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Лефтера

    15 5 Отговор
    Да Мъски, ще помогне на хора като теб да не работят, но другите хора, ще станат излишни, понеже ИИ, ще е по-евтин от тях и, ще се справя по-добре. Плана е да се редуцира населението, като останат избраните и богатите

    Коментиран от #19

  • 15 Това е било

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    отдавна. Сега е обратното - трудът те прави една тренирана маймуна, в много случай - бутононатискач. А смисъла на живота го търсят от момента когато първият осъзнат хомо сапиенс се е запитал този въпрос. Така че г-н Мъск май се увлича с клишетата….
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    13 2 Отговор
    Нещо ми подсказва, че хората ще имат далеч по-сериозни проблеми в бъдеще от това да си "осмислят живота". "Терминаторът" е не просто касов филм с "бате Арни", а предупреждение с 40 годишна давност. Тогава на хората това им е изглеждало, като далечна заплаха, но сега нещата добиват съвсем реални измерения. "Скайнет" не е просто измислена "мрежа", а ретрофутуристичен кино аналог на реалният "Интернет", който в момента е опитно поле за изкуственият интелект. Когато квантовите компютри, които в момента набират скорост, бъдат свързани в мрежа, очакваният до десетина години прототип на "квантов интернет"-с нас е свършено. Със сигурност рано или късно ще изгубим контрол над чудовището, което сами сме създали.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Перко

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Лефтера":

    Яаааааа?!А тебе ще те избере ли?А ти от кои си ??????

    Коментиран от #28

  • 20 Последния Козлодуец

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Личи ти ,че не си се трудил.

    Коментиран от #26

  • 21 Соваж бейби

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "РЕАЛИСТ":

    Ами няма лошо ама пари от къде?Освен думата пари вече да не съществува ще имаме бачкатори роботи хипотетично всички постове ще са ненужни най вече политиците а когато няма политика няма и войни.Крадци няма да има ако ти трябва нещо излизаш и си вземаш от магазина как ще казва не знам?!Нещо като в Рая всеки си мисли че там хората са в един вечен мързел само яде и няма грижи примерно!Остава проблема с психопати и луди

    Коментиран от #24, #27

  • 22 Уса

    8 2 Отговор
    Това просто ще елиминира голяма част от хората и процеса тече
  • 23 Германец

    10 2 Отговор
    То българите и сега нямат смисъл в живота, освен да пушат,пият,комар и ал0бг..
  • 24 Какви

    13 1 Отговор

    До коментар #21 от "Соваж бейби":

    Пари? ! Ще търсите храна и вода! Базовият доход е лъжа , приличаща на вечерята с палача. За да не се дърпате много преди екзекуцията! За какво ще сте необходима на ИИ , който успее да се възпроизведе , и може да направи всичко по добре от вас ? Мисленето на ИИ е математическо , а не хуманно. Всички безполезни за него , ще бъдат третирани като излишни !

    Коментиран от #30

  • 25 Българин

    8 3 Отговор
    Изкуственият интелект ще направи 6 милиарда човека ненужни и ще бъдат утилизират със задължителен ковид бустер 😉
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Наблюдател

    15 0 Отговор

    До коментар #21 от "Соваж бейби":

    Когато отидеш и си вземеш от магазина на корем, каквото ти душа сака и излезеш без да платиш, ела ми се обади. На корем ще ви пуснат само дажбата от брашно от скакалцци и чешмяна рециклирана вода от тоалетната. Да ви е сладко! Той говори как една шепа свръх- богати, ще живеят в рая на Земята (най-богатите няколко % и сега имат поне 50% от ресурсите на цялата земя), а нас ще ни пратят в рая, отдето никой не се е върнал, да каже как е. Да не им дишаме въздуха, пием водата и мърсим гледката.

    Коментиран от #31

  • 28 пурко

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Перко":

    Това само изкуствения интелект може да каже кой от кои е и кой да избере.
    Ти си никой в сравнение с изкуствения - нали си наясно...
  • 29 ген Гурко

    4 0 Отговор
    Искам да фърлим накрая коня и Мъск да ми подари една електрическа Тесла и да се вържем към електромера на комшията...
  • 30 Соваж бейби

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Какви":

    Чакай сега пиша хипотетично !Хората да се цивилизоваме и да я доведем до този етап в живота на този етам сме модерни див... с топла вода,смартфон и модерни къщи не живеем в пещери ама липсват разбирателство между хората.....Само за хубави неща да се ползва човешкият гении,да пееш,писател,артист,художник ...
    Как една кофа тенекия /желязо/ще се възпроизведе роботите??Има един модел за магазина ,за фермата ,завода те са различни седи на едно място и бачка с поставената задача ще трябват само наблюдатели хора!Стига пиши смешки хубаво би било телевизора всяка гоодина да се възприйзвежда в новият модел или смартфона ,или пералнята ама няма да се случи.
  • 31 Соваж бейби

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Наблюдател":

    Не се придържаш към моят сценарии .Ако това се получи няма нужда да грабиш и трупаш храна и дрехи,техниа в дома си ,няма да има смисъл защото знаеш че когато свърши излизаш и си взимаш отново.Ще е ядеш колко като изтърван ден два то писва ,губи се тръпката .Вече хората няма да са гаврош пред витрина
  • 32 Хохо Бохо

    4 1 Отговор
    Ако роботите изместят хората и те не работят /и хората не печелят пари/ за да ги харчат тези пари... Кой ще печели пари? ...АКО ХОРАТА НЯМАТ ПАРИ, защото роботите са ги изместили и правят всичко?
    А лошо има ли?
    Роботите да работят, а ние хората, нищо да не правим?

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Совата

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хохо Бохо":

    Как така без пари - нещо не си наясно. Нали трябват части за роботите, а те струват пари. Нали на роботите им трябва енергия, а тя струва пари. Без пари няма как, но с роботите, ще е по-евтино всичко и всяко производство. Има една първоначална инвестиция само, а после ИИ ще се грижи за ъпдейтите. Лошото е, че хората стават излишни консуматори на ресурси и са твърде много, за паразитиращо отглеждане. Така че плана за редукция на населението, ще си върви с пълна сила паралелно с плана, за роботите и ИИ.

    Коментиран от #38

  • 36 Наблюдател

    10 1 Отговор
    Вий си мечтайте, как ИИ ще ви организира човешка ферма, в която вив ще лежите и ще правите и деца, а фермера ИИ ще ви храни, пои, oблича и обслужва заради хубавите ви очи. Във ферма от интензивен тип само домашните любимци живеят до дълбока старост. Всички останали отиват по предназначение мляко, яйца, кожи, месо. Мечтайте си още, че във вашата човешка ферма ще живеете до дълбока срарост. Няма такъв филм!
  • 37 Шопендар

    4 2 Отговор
    Да не работи е мечта на половината човечество,някои вече са я постигнали,и си живеят живота на наш гръб.с неработенето е ясно,ама човек и да не работи трябва да яде,това как ще го уредим,дали ии ще ни носи на гърба си
  • 38 Хохо Бохо

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Совата":

    Ако роботите произвеждат всичко, включително и себе си, и разервните си части, и енергията за да работят... За какво са хората? И кои ще печели от труда им, роботите ли?

    А и защо хората ще трябва да се трудят, щом роботите правят всичко вместо тях, хората?

    Коментиран от #39

  • 39 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Хохо Бохо":

    хората отдавна могат да не работят........хората работят по желание на управляващите света!! В противен случай енергията , кото отделят чрез работата ще бъде насочена към унищожение!
  • 40 Швейк

    2 0 Отговор
    ИИ първо ще премахне човечеството като излишно, а после ще каже "Да бъде светлина !"
  • 41 браво Лонги

    1 0 Отговор
    Това на софра,на софра това е трудна ....
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: