Last news in Fakti

11 Март, 2014 21:43 3 730 2

Мистерията с изчезналия самолет се задълбочава

  • малайзия-
  • самолет-
  • мистерия-
  • изчезнал

Новите данни не водят до изясняване на загадката

Появиха се нови данни за изчезналия самолет с 239 души на борда, но мистерията остава неразрешена. Военновъздушните сили претърсват района на малък остров в протока Малака на запад от Малайзия. Там военен радар е засякъл последното месположение на пътническия Боинг, предаде БНТ.

Данните показват, че машината се е отклонила от маршрута на полета и е стигнала по-далеч от мястото, където за последно е засечена от цивилните диспечери. Същевременно версията за нападение изглежда засега остава встрани, след като беше установено, че двамата пътници с фалшиви паспорти са били иранци без връзки с терористични групи.

Радар на малайзийската армия е проследил изчезналия самолет до Малакския проток. Това е един от най-натоварените плавателни канали в света и минава покрай западното крайбрежие на Малайзия. Преди това се смяташе, че Боингът 777 е изчезнал в района между малайзийския крайбрежен град Кота Бару и южния виетнамски бряг.

Ако твърденията на армията се потвърдят това означава, че самолетът е можел да поддържа височина и да лети около 500 километра с изключена електроника и проследяващи системи. Същевременно Интерпол разпространи снимки на двамата пътници, пътували с фалшиви европейски паспорти. Те са иранци по произход и са около 20-годишни.

“Колкото повече информация имаме, толкова сме по-склонни да заключим, че това не е терористичен акт. Според полицията в Малайзия единият от иранците е пътувал към Франкфурт, Германия, където го е чакала майка му. Така, че двамата мъже може да са част от канал за нелегален трафик на хора”, каза генералният секретар на Интерпол Роналд Ноубъл.

Повод за много коментари стана репортаж на австралийска медия, който разкрива любопитна история за втория пилот на изчезналия самолет. В него млада жена твърди, че по време на полет до Тайланд той е поканил нея и нейна приятелка в пилотската кабина, където останали до края на пътуването. "Седяхме на неудобни столове зад пилотите. По време на целия полет си говорихме, те непрекъснато пушеха цигари и дори се снимаха с нас. В един момент те бяха обърнати към нас, а вторият пилот държеше ръката на моята приятелка и се възхищаваше на лака й за нокти", разказва жената.

Експерти обясняват, че допускането на външни лица в пилотската кабина е грубо нарушение на правилата за безопасност.

Сега усилията са насочени изцяло към откриване на следа от самолета и евентуално оцелели, макар шансовете за това да са минимални, смятат малайзийските власти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пацо

    1 0 Отговор
    А аз четох друго интересно нещо:
    Брата на един от пътуващите (китаец) се е опитвал да му позвъни на мобилния телефон часове след като самолета е обявен за изчезнал. На три пъти обаждането е минало, т.е. телефона звъни, но никой не вдига. Човека се е обърнал към китайските власти да проследят обажданията.
  • 2 nemo 84

    0 0 Отговор
    izvanzemni sa gi otvlekli s cel eksperimenti tova e istinata