3 306 6

Превишаваш скоростта - канят те за донор

Георги Касабов

Пътната полиция в Естония започна да връчва карти за донорство на шофьори, заловени да карат с превишена скорост. Брошурите, в които се описва процедурата по даряване на органи и тъкани, се раздават като "бонус" към глобите, съобщава Reuters.

"Ако човек сам поема такъв риск, защо след това лекарите трябва да искат съгласието на роднините за донорство", коментира нововъведението Андрес Синимери, началник на полицията в град Пярну.

"Водачите могат да дадат сами съгласие за даряване на органите им. Не смятаме, че тази кампания ще увеличи броя на донорите, тъй като, разбира се, не очакваме повече смъртни случаи по пътищата. Просто се надяваме раздаването на брошури да накара хората да се замислят повече", обяснява Синимери.

Според пътната администрация на Естония между 12% и 15% от шофьорите в страната превишават скоростта ежегодно. Акцията с брошурите за донорство ще продължи до края на месеца. Заловени с превишена скорост шофьори обаче вече твърдят, че агитация ги е подтикнала да спазват правилата.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Даа
  Отговор
  1 11:49  06.11.18
  Добра идея. Също така да ги викат по моргите да видим дали няма да има ефект!
 • цистит
  Отговор
  2 11:51  06.11.18
  с тия граждански и цени на горивата предпочитам да ме поканят в северна корея
 • 564
  Отговор
  3 11:52  06.11.18
  Естония е.. уникална държава, с уникално мислене на народа и управляващите! Ето това е пример за държава, където си вадиш документи онлайн и идват на следващия ден с куриер.
 • Гост
  Отговор
  4 11:55  06.11.18
  Да, доста добра идея! Караш като луд, загиваш по твоя вина - ставаш донор! Поне така ще има някаква полза от безразсъдството ти!
 • Будалата
  Отговор
  5 12:08  06.11.18
  Прекрасна идея. Та значи всички моторджии барабар с авто истребителите със задължителна покана за ДОНОР. И СЕ СМЕНЯ МОТОТО. ПАЗИ СЕ ОТ ДОНОРИ НА ПЪТЯ.
 • Public Owner
  Отговор
  6 21:28  06.11.18
  Да се въведе в България задължително със самото взимане на А категория и по време на купуването на мотор!

Напиши коментар:


Публикувай