Last news in Fakti

30 Януари, 2013 10:56 8 421 26

Руски електромобил за 12 300 евро

  • дамер-
  • електромобил

Руската компания Дамер обяви, че започва продажбите на сериен електромобил със сензационната цена 500 000 рубли (12 337 евро). Возилото носи лиричното име E-Car GD04B и до голяма степен повтаря дизайна на Daewoo Matiz.

Първите мераклии ще могат да се сдобият с автомобилчето на ток на 1 февруари в изложбения салон на Дамер в гр. Митишчи, на 19 км от Москва. E-Car GD04B се зарежда от битовата мрежа в два режима. В Normal charge попълването на капацитета на батериите отнема 5 часа. Balance charge - или т.нар. "полезно зареждане" - отнема 10 часа и удължава живота на акумулаторите.

Батериите заемат почти цялото пространство в и бездруго миниатюрния багажник, но място за дребни товари все пак има. Електромоторът е монтиран на задната ос и под предния капак също се намира полезен обем за багаж, въпреки че и там има акумулатори.

По каталожни данни E-Car GD04B развива 50 км/ч и може да измине 150 км с едно зареждане. Производителят препоръчва да се избягват маршрути с голяма денивелация. Електромобилчето трудно катери баири с наклон, по-стръмен от 20 градуса.

От Дамер гарантират, че дори в сурови зимни условия с температури -15 градуса с включено на максимум отопление E-Car GD04B изминава безпроблемно поне 30 километра. Ако парното се изключи, пробегът нараства.

Базовата версия на новия руски електромобил се оборудва със стерео с USB-вход и четец на карти, климатик и лети джанти. Срещу допълнително заплащане могат да се монтират ксенонови фарове.

От Дамер се хвалят, че E-Car GD04B става третият сериен електромобил, продаван в Русия, след Lada Ellada с цена 1.2 млн. рубли (29 610 евро) и Mitsubishi i-MiEV, което струва 1 890 000 рубли (46 636 евро).

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Wow

    0 1 Отговор
    Това нещо е по-грозно и от ТАТА. Тия руснаци нямат никаква представа от дизайн!
  • 2 гост13

    1 1 Отговор
    Дизайна не е техен - пише Daewoo Matiz. Ако беше техен щеше да е ЗАЗ :)
  • 3 Име:

    1 1 Отговор

    Коментиран от #6, #11

  • 4 М_SUX

    1 0 Отговор
    Говорете си, не съм фен на руските коли, но като лаете нищо не променяте, до 10 години Русия ще започнат да правят конкурентни коли. А ние пак ще сме с 200 евро средна работна заплата и ще ни се подиграват отново.
  • 5 gost

    0 1 Отговор
    Щепсела е бакелитен български. Може да се окаже слабото звено.
  • 6 Име:

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Име:":

    Кога за последно четохме новина за Фиат? Рено? Ситроен? Ягуар? Астън Мартин?.. Айде за Пежо има преди 5-6 страници със статии, статиите за американските автомобили също са много малко. А освен Хонда и Тойота и от време на време Нисан, за другите японски производители - нищо. Но за идейте на руснаците и мераците им, има поне по 1 статия всеки път. Аман от русофили в тая държава.

    Коментиран от #19

  • 7 Име:

    1 0 Отговор
    "Ако парното се изключи, пробегът нараства." Пропоръчително е изпреварването да става без мигачи и да се изключват светлините, иначе става твърде дълго и рисково...
  • 8 драйвър

    1 0 Отговор
    Всеки може да си преработи така кола и у нас , има такива фирми за преработка . Набутани навсякъде оловни акумулатори , отпред в багажника жици и маркучи . Това е някаква аматьорщина . Съгласен съм , че тук се пускат всякакви новини за руските недоразумения , явно много четат "За рулем".
  • 9 да, ама не

    0 0 Отговор
    Харесва ми идеята за електромобил, но в българските условия няма къде да се зарежда, освен ако нямаш гараж.
  • 10 Мартин

    1 0 Отговор
    Грозна, жалка и непрактична, но важното е, че и в Русия се развиват в правилната посока. Все пак трябва да отбележим и цената!
  • 11 руснака

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Име:":

    защото в руския автопром стават интересни неща, някои ги одобрява, други им се смеят, но на всички са интересни. Дали ще дочетеш статия докрая, където се описва нов двигател за някой форд?
  • 12 PlimP

    0 0 Отговор
    24 000лв. за нещо, което не може да прави нищо :Х
  • 13 ддд

    0 0 Отговор
    Много труд на вятъра са хвърлили. Това за нищо не става,или който го купи ще хвърли 24 хиляди на вятъра.Има толкова много нормални автомобили за под 20хиляди. Това нещо е по-скоро творение на някой гаражен майстор с подръчни материали.Материалите не струват повече от 10 хиляди лева,явно някой иска да спечели 150% от баламите в Русия.Съседът си направи ел автомобил и е доста по-добре като характеристики:купе от алеко,двигател трифазем мотокар,монбат батерии за 4000лв и върви с над 100 км/ч. с над 50км пробег.

    Коментиран от #18

  • 14 Тодор Тошев

    1 1 Отговор
    Лелее малее в тая България само критици има!!! А какво сме изобретили НИЕ ,само седим, пием и плюваме по чуждия труд !! Да ви в професорите!

    Коментиран от #20

  • 15 тошо

    0 0 Отговор
    коей е твоя комшия, да му платим на човека и на нас по едно такова да направи, дай някакви кординати
  • 16 Атанас Радев

    0 1 Отговор
    Бих предпочел и някой в България да направи подобно "недоразумение". Струва ми се, че повечето плюещи тук може дори да нямат работа, ама вместо да се замислят, че работни места се отварят, когато някой нещо реши да произвежда (а не само да препродава), кисне пред РС-то и по навик си чеше езика. Задайте си и въпроса защо "миризливите индийци", както някои ги нарекоха, избраха да открият 5000 работни места в Румъния ;за производство на Тата), а не в България. Заводът на Мадара седи празен в Шумен, а можеше да е пълен с работници. Примери колкото щеш, но и "разбирачи" и кадърни управници - също. За съжаление ...
  • 17 Тетин на чЪк НориС

    0 1 Отговор
    Браво на Руснаците! Винаги трябва да се започне от някъде! Днес 150км с едно зареждане, след време 600 км с едно зареждане, докато ние Българите, ще си караме на 5 лева бензин и нафта, а хората ще карат с 2 лева 600 км. Ще си взимат голями заплати а ние с 200евра ще кукаме и ще висим пред ПЦ-тата и ще плюем виртуално, защото РЕАЛНО ни няма никакви! Жалко но факт! А по форумите се кефим на Тунинговани изгнили коли с китайски фарове и плексигласи по купето, ама за ЕКО автомобили ние няма да мислим, защото сме с цяло десетилетие назад, и ще си караме на петролно гориво, 200 евро са доста пари и не можем да ги изхарчим............... Както се казваше, Добре, че не знаем колко сме зле :(
  • 18 трайчо

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "ддд":

    то съседа само КАТ да не го спира, щото май глобата ще му е колкото разхода за построения автомобил...
  • 19 трайчо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Име:":

    Аман от русофоби сред новите демократи!
  • 20 Име:

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тодор Тошев":

    Знаеш ли колко много неща, българи изобрататели са дали на света.. Друг е въпроса че са ги направили извън нашата държава...

    Коментиран от #24

  • 21 brigante

    1 0 Отговор
    то хубаво, ама мно' скъпа тая количка :( повече от 10000лв не трябва да е...а и след време пак набутване за акумулатори...за града са прекрасни, но трябва да имат слънчеви колектори на капака отпред и горе на покрива, да подпомагат в случай на нужда:) 'що така все се бяга от слънчевата енергия? :))))))))) на някой не му изнася май:) колекторите не си ги представяйте като тези на покривите големи и с тази дебелина хаха отдавна има плоски, иделани за коли и к'вото и да е:) мдам, ама на някои не им се дава...'ай' пак зор с кирило-методиевата кепча:) спечелихте 0,001 евро от рифрешовете ми хахахахаха
  • 22 beni78

    0 0 Отговор
    Сами вижте снимките какви пластмаси, какви сглобки и чак имитация на махагон аре бегай от тука бе-за тая кола повече от 4-5 хил.лева не трябва да струва
  • 23 hth

    0 0 Отговор
    туй прилича както казвахме едно време - сделано в ссср - издялано в ссср - грозничко - но не е туй най важното - неефективно
  • 24 Тодор Тошев

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Име:":

    Да зная... чушкопек!
  • 25 Некъв там

    0 0 Отговор
    Колицата става, само дет са забравили да и сложат едноцилиндрово двигателче,за да помага малко батериите ;)
  • 26 Eastpower

    0 0 Отговор
    От 10 новини, 5 за руския автопром.
    Ще рече човек че 1/2 от света кара лади и зазове.
    Каква е тая мания не знам, сигурно някой от редакторите си излива носталгията. Или четем Зарульом и преписваме, щото друг език не знаем

    Ясно е че електромобили с голям пробег и ниска цена ще се произвеждат южно от матушката - в Китай