Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 09:53 6 930 10

Toyota разработва нови двигатели с вътрешно горене

  • toyota-
  • двг-
  • електромобили

Председателят на компанията смята, че хората трябва да имат право на избор, а не да бъдат принуждавани да купуват електромобили.

Toyota разработва нови двигатели с вътрешно горене - 1

През 2023 г. Toyota постига рекордни продажби, доставяйки 11 233 039 автомобила, но електромобилите играят минимална роля в този ръст. От общия брой продажби само 104 018 са EV, което представлява едва 0,926% от продажбите на автомобили на Toyota, Lexus и други дъщерни дружества. Въпреки този скок в продажбите на конвенционални автомобили, председателят на Toyota, Акио Тойода, подчерта, че двигателите с вътрешно горене продължават да бъдат важни.

Обръщайки се към събрание от 200 корпоративни мениджъри и изпълнителни директори, Тойода потвърди плановете за "голям проект за развитие на двигатели". Това съответства на предишно изявление, направено по време на автомобилния салон в Токио през 2024 г., където той потвърди ангажимента на компанията за разработване на двигатели. По време на сесията с въпроси и отговори Тойода изрази скептицизъм относно доминирането на пазара на електрически автомобили с батерии, като изрази убеждението си, че те няма да надхвърлят 30-процентов пазарен дял, независимо от технологичния напредък. Според него останалите 70 процента ще се състоят от бензинови автомобили, хибриди и електрически автомобили с горивни клетки. Тойода също така предположи, че двигателите с вътрешно горене, работещи с водород, могат да предложат жизнеспособно решение, докато дизелът не беше обсъждан.

Освен декарбонизацията, Тойода се спря и на въздействието на внезапното преминаване към електромобили върху заетостта. Той изрази загриженост за 5,5 милиона души в японската автомобилна индустрия, които са посветили кариерата си на работата по двигателите, като подчерта потенциалната загуба на работни места и трудностите за доставчиците, свързани с двигателите, при осигуряването на заеми.

В една индустрия, в която автомобилните производители предимно обявяват планове за нови електрически превозни средства, а някои дори се ангажират с постепенното премахване на автомобилите с двигатели с вътрешно горене през следващите години, позицията на Toyota е различна. Много марки, сред които Jaguar, Chrysler, Lotus, Aston Martin, Bentley, Buick, Cadillac, Rolls-Royce, Genesis, Maserati, Mini, Opel/Vauxhall и Volvo, обещаха да преминат към изцяло електрическо задвижване до края на десетилетието. Дори луксозната марка на Toyota, Lexus, планира да спре продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г. Stellantis има за цел да продава само електрически автомобили в Европа до края на десетилетието, докато Mercedes, Audi и BMW са си поставили цели за пълна електрификация през следващите години. За разлика от тях Toyota смята, че само с електромобили не може да се постигне въглеродна неутралност, позовавайки се на неподготвеността на инфраструктурата за зареждане и на факта, че един милиард души по света нямат достъп до електричество - райони, в които Toyota развива дейност.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и на тойота

    11 22 Отговор
    новите мотори са усложнени масларници

    Коментиран от #4, #8

  • 2 Хохо Бохо

    8 15 Отговор
    Китайците от BID ги отвяха
  • 3 Ами да

    50 1 Отговор
    В Тойота са умни!
  • 4 Този

    30 0 Отговор

    До коментар #1 от "и на тойота":

    Имате нови Тойоти и имат проблеми с двигателите, доколкото разбирам. Разкажете по-подробно за опита ви с усложнени масларки от Тойота. Защото ако просто така, прехвърляте проблеми от други марки, то не ми се вярва да е вярно това твърдение. В далечното минало имаше едни нови неусложнени масларки, ама отдавна ги махнаха тези мотори.

    Коментиран от #5

  • 5 Не се

    22 0 Отговор

    До коментар #4 от "Този":

    хаби, няма да може да ти даде такъв практически пример… всеки производител във времето има сполучливи и не до там сполучливи агрегати… без изключения!!!
  • 6 Японеца

    3 3 Отговор
    Хибридни технологии, с двигатели само за зареждане! Водородни клетки и батерии!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 много си тъп

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "и на тойота":

    ама много...и неук
  • 9 Честно

    0 0 Отговор
    Въобще не ги мисля.
  • 10 То и

    2 0 Отговор
    Затова тойота и Лексус си е номер едно сред механиците дето поразбирват. Тарамбучките да си карат с немските машини дойчланд - Измир (всеки нормален би взел самолета) и да не се бъркат. Цяла Азия и Океания джитка с японки и корейки.