Last news in Fakti

13 Декември, 2016 08:47 1 722 3

Все още изтича газ от една от цистерните в Хитрино

  • хитрино-
  • цистерните-
  • газ
Все още изтича газ от една от цистерните в Хитрино - 1

„Все още има теч в една от цистерните. Успеем ли да го ограничим, ще имаме добра новина”, заяви гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хитрино, съобщи Нова телевизия.

„Работата е продължила и през нощта. 10 цистерни са обработени в Хитрино и върху една ще се работи днес”, съобщи министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

„Имаме напредък, има всички условия и необходими материали и техника, за да продължат действията оттук нататък по плана, който сме направили. Надяваме се времето да не ни попречи. Въпреки, че при този развой – силния вятър, ситуацията става по-сложна“, коментира министърът на вътрешните работи.

Тя заяви, че към обяд на място ще пристигне премиерът в оставка Бойко Борисов, заедно с представители на Строителната камера, за да определят как ще помогнат на хората за възстановяване на щетите по сградите и какъв план ще бъде направен за настаняването им във фургони, а след това и за изграждането на новите им жилища.

„Вятърът създава сериозни проблеми. Ще разглеждаме всяка ситуация поотделно”, каза гл. комисар Николов. „Тази нощ всичко, което беше плануванo е извършено. Вятърът наистина създава сериозни проблеми, но нека да дойде моментът, в който ще започнем операциите с крановете“, допълни той. По думите му вятърът е лош, а ниската температура за работа е добра, но не и за хората. Той обърна внимание, че и 12-те цистерни сами по себе си представляват опасност.

„На съседна гара чакат 150-тонни крана на жп инфраструктура”, съобщи от своя страна транспортният министър в оставка Ивайло Московски. „В Разград чакат 80-тонни гондоли, които след изпразване на цистерните може да бъдат натоварени чрез 150-тонните кранове, които са в наличност. Стискаме палци на екипа да извършат успешно операциите“, добави Московски.

Николов подчерта, че е рано да се говори кога ще започне операцията по източване на цистерните. „Важно е да се вземе правилното, вярното, обмисленото решение”, заяви той.

Днес хората няма да бъдат допускани до къщите си.

Скорост над позволената и работно време над допустимото - това са само две от основните обвинения, които бяха хвърлени към компанията, превозвала опасния товар.

Управителят на “Булмаркет ДМ” Станко Станков - дружеството, в чиято структура е компанията-превозвач, заяви:

„Моите съболезнования към близките на загиналите. Това е страшна трагедия и аз искам да стигнем до причините за този страшен инцидент. Ако има грешки, които се установят впоследствие, ние сме готови да понесем вина.”

Пъзелът от факти все още е непълен и разпокъсан. Появиха се съмнения, че машинистите на компанията работят много повече от допустимото.

„Не е вярно, категорично. Ние си спазваме работното време. Имаме автомобили, които ходят да прибират хората, когато им свършат часовете. Наели сме квартири по местата, там, където са основните ни точки за товарене и разтоварване”, каза той.

Според Станков и в конкретния случай с катастрофиралия влак правилата за безопасност са били спазени.

„Моята бърза проверка, специално на този влак, не показа никакви нарушения, никакви отклонения от правилата. Работното време е спазено, инструктажът е направен, влакът е композиран правилно”, категоричен беше Станков.

Водеща версия за катастрофата е високата скорост, с която влакът се е движил при влизане в селото.

„Това е една от основните версии, която, надявам се, експерти и следствие ще докажат”, каза управителят на фирмата.

От фирмата-превозвач са поканили и екип международни експерти, които да направят паралелно разследване.

Най-важното е сега хората да си влязат по къщите, където е възможно. Хората, обаче губят търпение. Може би поставям неудобни въпроси, това не се харесва може би на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Не съм доволен от темпото на работа при обезопасяването след трагедията. Културно съм отстранен от заседания на кризисния щаб, пък заяви по БНТ кметът на село Хитрино Нуридин Басри Исмаил.

Все още има опасност за живота на някои от пострадалите при трагичния инцидент.

Припомняме, че 7 души са настанени във Военномедицинска академия във Варна и в университетската болница "Света Марина" в града. Други 6-има са в болницата в Шумен.

От Военномедицинска академия във Варна съобщиха за БНТ, че към момента няма промяна в състоянието на пострадалите. Двама от настанените в лечебното заведение са с опасност за живота и са в реанимация. Тежко е и състоянието на други двама души, настанени в университетската болница "Света Марина".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо от мала фуча

    1 0 Отговор
    стига с глупости и лъжи!
    съгласно наредбите за превоз на опасни за живота на хората
    товари в България,такава композиция НЕ МОЖЕ ДА ПРЕМИНАВА
    през населени места,а се търси маршут без такива!
    ИМА ВИНОВНИ,но НЕ СА МАШИНИСТИТЕ!
    проверете наредбите,има много процедури,КОНСУЛТАНТИ,
    маршути,начин за контрол на превоза със съответните доклади,
    протоколи и подписи на отговорници за товара и т.н.,и т.н.!
    НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ И ТОЗИ ПЪТ ДА СЕ ИЗМЪКНАТ ВИНОВНИТЕ!
  • 2 Г(Е)РОБ

    2 0 Отговор
    Като прост човечец продължавам да се питам:
    - Защо като са ревнали да пращаме SMS-и ние с по 300-500 лева заплати и въшливи пенсии, то ония с премиите в хиляди от НС не дарят за сиромасите по една заплата... хайде поне аванс да бъде!
    - Като кмета го гледам че е турчин - съответно ДПС-арец де е неговата партия и неговия Хасан-Доган да дари едно милионче на сиромашията?!
    - Ми като има и Национален Траур то комшулъка ЕрбапДоган дето му е мило за всички турци из България не дари нещичко на турчолята си за Коледа... Забравих те български празници не тачат.. поне от хорска срама 100 турски лири да бе пратил!
    - Май и пир правят вече у нас по време на чума та търсят балами да дарят по 1 левче... като че ли с него ще се оправи нещо!
  • 3 Както винаги: Каишков ще опъва каиша!

    0 0 Отговор
    Всеки знае че гарга на гарга око не вади. И тук ще е така, най-лесно се яха малкото магаре. Първите нотки прозвучаха: ЖП трасето е в пълна изправност, нарушения от страна на частния превозвач няма. Но машинистите са карали с превишена скорост. Нима други композиции не са се движили с такава скорост преди това? Кой ще Черен Петър? Машиниста!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове