Last news in Fakti

7 Август, 2017 17:40 2 011 16

Борисов: Ще изпълним решението на Съда на ЕС за ”Калиакра”

  • зелени-
  • бойко борисов-
  • калиакра-
  • птици-
  • кармену вела

Без заповед за забрана на строителство в зона "Калиакра" на България ще бъде наложена многомилионна санкция

Борисов: Ще изпълним решението на Съда на ЕС за ”Калиакра” - 1

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела по казуса „Калиакра”.

Премиерът Борисов запозна комисар Вела с развитието на ситуацията в България след издаването на заповедта на министър Нено Димов, съобщи правителствената информационна служба.

Двамата се обединиха около позицията, че решението на Съда на Европейския съюз трябва да се изпълни. Беше посочено, че българските власти трябва да идентифицират подходящите мерки и начини, с които това да стане.

Без заповед за забрана на строителство в зона "Калиакра" на България ще бъде наложена многомилионна санкция.

С решение на Съда на ЕС от 14 януари 2016 г., България беше осъдена за нарушение на европейското законодателство за девет проекта за ветрогенератори и един за голф игрище.

В разговора днес е подчертано, че европейското законодателство в областта на „Натура 2000” не забранява икономически дейности, включително земеделие, и ще се търсят варианти как решението да бъде приложено, така че да не бъдат ощетени засегнатите от него хора в района на крайморска Добруджа.

Европейската комисия и българското правителство са в добър диалог по темата и полагат усилия за намиране на оптималния компромис за защита и на природата, и на интересите на хората в този край на България, беше отбелязано в разговора.

Комисар Вела приветства усилията на министър-председателя да събере всички заинтересовани страни по случая в търсене на решение. Той също така отбеляза доброто сътрудничество и усилията на министър Димов.

Премиерът Борисов покани комисар Кармену Вела заедно с еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу да посетят България и на място да се запознаят с мерките, които са взети за опазване на защитените територии.

В неделя премиерът Бойко Борисов проведе среща с екоминистъра, с кметовете на трите общини - Каварна, Балчик и Шабла, с инициативния комитет "Да спасим Добруджа" и засегнатите браншови организации на собственици на земи по казуса "Калиакра". Срещата приключи без компромис и във вторник страните ще се срещнат отново - този път в София, за да потърсят работещо решение.

Гражданската инициатива „Да спасим крайморска Добруджа” обаче обяви, че "отказват да преговарят с компрометирани зелени активисти и експерти". Добруджанци благодарят на министър-председателя Бойко Борисов за това, че е проявил разбиране към тревогите и проблемите на хората и лично се е ангажирал с тяхното бързо и спокойно решаване, но отказват да участват в преговорите.

По този повод премиерът Бойко Борисов предложи срещата във вторник да се проведе в две отделни зали и призова спорещите към единство.

Междувременно от Българското дружество за защита на птиците (БЗДП) заявиха, че за да се съобрази с решението на европейския съд, правителството преди всичко трябва да предприеме мерки в посока премахване на ветропарковете и възстановяване на местообитания в голф игрището „Тракийски скали“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АХА

    20 0 Отговор
    Бойко Борисов откри Трейшън Клифс “най-доброто голф игрище в света “, което е собственост на рекламния бос Красимир Гергов и неговия съдружник Георг Цветански. Комплекса е разположен на 164 хектара до нос Калиакра.

    Премиерът Бойко Борисов откри ветро парк край Каварна.

    Да ни е честито !

    Сега ние ще плащаме глобите !!!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 вятър работа

    16 0 Отговор
    А ся да видим Боко може ли да закрие голф игрището на Гергов и да бутне безмислените перки.... ДА ама друг път, нали самия той ги откри ха ха !
    Няма такава пародийна държава и най-тъпото е че има хора, които му вярват и си мислят, че ще им помогне този популист !?
    Яжте му ся суджука !
  • 3 Варна

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "АХА":

    - Така е!
    Абсолютно прав си! 2011 година това говедо Винету ходи да реже ленти на Тракийски скали. Натура 2000 влиза в сила за България през 2007 година. Следователно това е строено въпреки правилата и със любезното съдействие на селяндура от Банкя
  • 4 onq s konq

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "АХА":

    Изобщо няма кво да се занимаваме с ББ,а директно си искаме следващата партия БСП да съставя правителство.Може и по-следващата-ДПС,няма значение.

    Коментиран от #6, #16

  • 5 Хайде

    10 0 Отговор
    Да изгоним тиквата на 11 Септември! Мястото и часът за провеждане на мероприятието са известни!
  • 6 кон с капаци

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Кон, ти че си герберастче с капаци всички четящи тук знаят, ама не се хаби да си величаеш ездача, че смешен ставаш !
  • 7 Кой рзреши строителството

    8 0 Отговор
    И кой разреши да се строи там, където е било забранено? Нека сега този някой плати. Бойко се прави на герой, но е въздух под налягане. Кой знае колко суджук е изял за тези строежи. Като не разбира, защо не ни освободи от присъствието си

    Коментиран от #8

  • 8 Бат Ваню

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Кой рзреши строителството":

    .... ха ха ха..... Кой?...Кой?....Кой?.... ха ха ха.... Дай жега, жега дай..... температууура..... ходиш ми ти като уиски на пуууурааа..... ха ха ха....
  • 9 Педя Човек Лакет Брада

    8 0 Отговор
    Искам нещичко да ВИ СПОДЕЛЯ. ЗАЩО ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПЛАЩА ГЛОБИТЕ ПО НАРУШЕНИЯ, ИЗВЪРШЕНИ ОТ КОНКРЕТНИ ОТГОВОРНИ / безотговорни/ административни личности, както от национален така и от регионален мащаб - от МС, МОС/
    Мин. Околната Среда, /, Окръжните съвети Варна, Добрич, Балчик и Каварна. НАЛИ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА НАЛАГА КОЛЕКТИВНИ НАКАЗАНИЯ. Нарушителите са явни, фактите са на лице а Нашият хубавец ББ решава че държавният бюдже, трябва да поеме плащането по глобата. Защо народа ще плаща заради далаверите на МУТРАГЕНЬОВЕЦА. ЗАЩО? НАЛИ всеки знае -
    : Чупи - Купи! Губи - Плаща! Ял, пил - Платил! ЗАЩО НАРОДА ДА ПЛАЩА БЕ ГОСПОДИН ББ?
  • 10 Тъпчо

    2 2 Отговор
    Ура ще чакаме компенсаций!!Да го лапат в ЕС!!!!!!!!!

    Коментиран от #12

  • 11 ЗА КОГО СА ЕВРО ЦЕНОСТИТЕ

    3 0 Отговор
    СВОБОДАТА, уж дадоха я на НАРОДА. А се оказа, че държавата се освободи от ОТГОВОРНОСТА ДА СЕ ГРИЖИ ЗА НАРОДА. А "освободените" хора станаха блуждаещи отчаяни "легални бежанци" изоставени от държавата си тръгнали в поиск на ЧОВЕЩИНА по чужди земи. ИМА ДОСТА ГНИЛО В ТАЗИ ДЕМОКРАТИ И ТЯХНАТА КРАЦИЯ. ТОВА НЯМА ДА СТИГНЕ ДО ДОБЪР КРАЙ! Глупав ли е българина, търпелив ли е или ракията го замайва ама от историята помня че нашите прадеди са реагирали по-ришитилно и остро
    , щом Големанов е "глух и сляп", от време оно когато и таквиз като Ивайло са го осъзнаваш че някой е застанал плътно зад гърба му. А Индира Ганди на всеуслошание сподели: " Историята е най-добрият учител, но има най-лошите ученици." АГи дьо Мопасан : " Свободата Санчо е З7Ще се научим ли да се ОБЕДИНЯВАМЕ КОГАТО ТРЯБВА ДА ОТСТОЯВАМЕ ОНОВО ЗО КОЕТО ГЛАСУВАХМЕ НА ИЗБОРИТЕ - ЗА ПРАВИТЕЛСТВО В СЛУЖБА НА ИЗБЕРАТЕЛЯ А НЕ ОБРАТНОТО!

    Коментиран от #13

  • 12 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тъпчо":

    Вярно си си подбрал ника. "Коменсаций" да не брат на Конфуций? Учи се във втори как се образува множествено число.
  • 13 Педя Човек Лакат Брада

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "ЗА КОГО СА ЕВРО ЦЕНОСТИТЕ":

    Нещичко да споделя. Някога и Ги дьо Мопасан в "Дон ке Хот" написа и за НАС, БЪЛГАРИТЕ МЕСЕДЖА : "СВОБОДОТА САНЧО Е ВЕЛИКО НИЩО, НО ТЯ СЕ НАМИРА НА ОСТРИЕТО НО ТВОЕТО КОПИЕ!" Дали тогова и сега сме го разбрали? Че свободата не идва даром. Кой и къде е НАШИЯТ Ивайло?
  • 14 Много е лесно БОИКО

    2 0 Отговор
    Виновниците всичките са в градските съвети на Добрич, Каварна и Балчик. Ние потърпевшите дето ще им плащаме аферите можем и сами разплетем далаверите, щом ЯВНО ти си неспособен. Просто като боб. И Цацаров може да помогне. Но едва ли и НС ще ни подкрепи. Поведението ти е безотговорно и престъпно, защото прикриващ нарушителите и изглиждаш като съучастник.
  • 15 Седящият Бик

    3 0 Отговор
    От алчност , и за да отмъкнат едни пари ,разни измислени еколози ,и скрити зад гърба им олигарси ,вкараха голяма част от България в такива схеми ,че сега там е стопирана всякаква възможност за нормален бизнес , и не само. Едни откраднаха парите, а го начукаха на обикновените хора ,които сега не могат да се възползват от своите имоти ,и да се развиват. Разбирам тези европейски пари за НАТУРА да ги бяха дали за да обезщетят собствениците на неизползваемите земи -но не,други ги откраднаха. Не трябва където се пече хляба на България , където влизат милиарди от туризъм , някой да загради някоя по голяма локва и да усвои европейски пари , за чужда сметка. Има достатъчно други територии , и паркове които може да се вкарват в НАТУРА. Е и някои с два чифта успяха да си платят , и да им разрешат да строят в границите на натурата. Митко Събев има огромен мастодонт на брега на поморийското езеро , и съвсем наблизо е забита табелата ,с указващи забрани. Не съм от собствениците на земи попаднали в НАТУРА .
  • 16 Борис

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    А каква е разликата между изброените крадливи партий,за да знам за коя да гласувам следващите избори ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове