Last news in Fakti

30 Октомври, 2023 14:04 1 649 11

Каква е разликата между "спешълти" и комерсиално кафе?

  • спешълти-
  • кафе-
  • бариста-
  • йордан дъбов

И как да станете професионални баристи?

Името на Йордан Дъбов отдавна е известно на всички почитатели на качественото кафе - той е кафетърсачът, обикалящ континент след континент, “ловувайки” най-доброто спешълти кафе на планетата. Над 5000 успешни курсиста за повече от 10 години стоят зад Академията за баристи, основана от него.

Каква е разликата между "спешълти" и комерсиално кафе?

Академията за баристи е един от начините, по които Йордан Дъбов и екипът му се стремят да популяризират кафе културата у нас. Тя обаче не е насочена единствено към любители, които искат да научат повече за кафето.

Напротив, нова квалификация в нея могат да открият и хората, които искат да бъдат професионални баристи и да изкарват хляба си по този начин. Академията предлага професионално обучение по програмите на SCA (Specialty Coffee Association) и издава диплома за завършени курсове, която впоследствие може да бъде използвана във всяка една част на света.

Самият Йордан Дъбов е лицензиран бариста инструктор от Specialty Coffee Association, а в следващите редове можете да научите повече за нея и какви възможности предлага тя.

Единствената по рода си в България ли е тази академия?

Нашата Академия за баристи не е единствената от този вид в България, но е може би най-старата - обучаваме курсисти от вече над 10 години. Повече от 5000 души са завършили обучението си при нас, в това число и професионалните баристи, които работят в нашите шоуруми. Разбира се, ние сме щастливи, че вече има и други подобни инициативи, които помагат за популяризиране на кафе културата в България и за един по-професионален подход към кафето като цяло.

Защо ви дойде идеята да направите такава академия?

Когато през 2008 година създадохме нашата компания, основната ни цел бе да популяризираме specialty coffee културата, с която за първи път се сблъсках по време на живота ми в една от най-красивите европейски столици - Прага. Специалното кафе е доста по-различно от комерсиалното такова, като то представлява не повече от 5% от общото производство на кафе в света.

Това е кафе, което няма как да откриете в кварталния супермаркет, например, просто защото не се продава масово. Произвежда се в ограничени количества и в малки, най-често - семейни ферми. За отглеждането му се изискват особени и разнообразни усилия - от вида на използваните торове до надморската височина на фермата, наличието на слънчева светлина и дори тероара. Всяко зелено зрънце при специалното кафе се селектира индивидуално, като фермерите избират единствено идеално узрелите кафени черешки. Една от основните характеристики на специалното кафе е това, че то няма никакви дефекти, за разлика от комерсиалното.

Създадохме Академията не само с идеята да обучим баристи, които да превърнат приготвянето на кафе в своя професия, но и за да запознаем обикновените любители с тайните и предимствата на специалното кафе. Нашето обучение по Еспресология, например, може да ви научи как най-добре да приготвяте любимото си кафе у дома, но и да научите много за целия му “път” - от кафеения храст до чашката.

Какви курсове има в тази академия?

Вече споменахме за обучението по Еспресология, което е подходящо за любители, желаещи да направят следваща крачка по отношение на познанието си за кафето.

Обучението Бариста Любител, от друга страна, е подходящо за хората, които искат да се запознаят с някои от най-интересните филтрационни методи за приготвяне на кафе, като например - френска преса, аеропреса или вакуумна кана. Курсистите ще добият знания и за различните степени на изпичане на кафето и как това влияе на вкуса му.

Един от най-интересните курсове в Академията без съмнение е Обучение Лате Арт, по време на който курсистите ще се научат как да “рисуват” върху кафето - онези симпатични рисунки, които навярно всички сме виждали, но никога не сме знаели как да си направим.

Не на последно място, обучението Бариста Маестро е предназначено за курсистите, които са решили, че със сигурност искат да стартират кариера на професионални баристи. Там те ще добият всички нужни знания и умения, за да превърнат любовта към кафето в своя професия, позволяваща им да работят във всяка една държава по света.

В рамките на Академията, почитателите на кафето имат рядък шанс да се възползват и от дегустация на кафе от категорията Cup of Excellence - най-престижното състезание за специално кафе на Земята.

Какво може да научи един любител в Академията и с какво това може да подобри качеството му на живот?

Ако приемем, че по-хубавото кафе подобрява и качеството на живот, то определено нашите курсисти живеят по-пълноценно! Обичам да казвам, че за мен специалното кафе, заради всички свои качества, може да се причисли и към суперхраните - доказано е, че качественото кафе има способността да удължи живота ни заради множеството полезни съставки.

Тук винаги препоръчвам спешълти кафето, което се приготвя от ръчно подбрани зърна от страна на фермерите. А колкото по-добро и “специално” е кафееното зърно, толкова по-здравословно ще бъде то впоследствие. Трябва да знаем, че целият процес на приготвяне на специално кафе има по-особено и деликатно отношение - от самото му отглеждане и бране, до изпичането му и последващото му опаковане.

Колкото повече знаем за кафето и различните видове кафе като цяло, толкова по-информиран избор можем да направим, включително за собственото си здраве.

Планирате ли да надграждате курсовете, какво още ще добавяте?

Курсовете, които предлагаме в момента дават отговор на всички въпроси, които кафелюбителите си задават. А курсовете по SCA пък задоволяват нуждите на професионалните баристи. Естествено има накъде да се надгражда, но то е по-скоро в професионалните курсове. Планираме да обявим и курсове за най-високото ниво на баристика по програмите на SCA, което е за сертификация на бариста треньори.

Имаме ли достатъчно развита кафе култура в България - как да го пием, как да го приготвяме, познаваме ли достатъчно добре кафето в България?

Когато стартирахме нашия бизнес през 2008 година, бързо разбрахме, че българските потребители все още не знаят достатъчно за кафето и не са готови да искат повече.

Тогава осъзнахме, че ще трябва да положим сериозни усилия, за да променим това - да стартираме собствена Академия, да популяризираме спешълти кафето, да обучаваме мениджъри на заведения и обикновени любители. Да докараме спешълти кафето в България и да запознаем хората с него.

Днес всеки един семинар, курс, дегустация, обучение или интервю е стъпка в правилната посока, за да се подобри кафе културата в страната ни. Вече 15 години полагаме усилия именно в тази насока и сме горди с постигнатите резултати.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спешълти

    2 0 Отговор
    е от цибетка, всичко останало е останалото кафе...

    Коментиран от #7

  • 2 Кольо,

    8 0 Отговор
    Този тарикат колко си плати за рекламата..?
  • 3 Гласове от зайчарника в Банкя

    3 0 Отговор
    Бацо пие само "Инка" от цикория, щот и без това кръвното му е 200 и само повтаря "лошо ми е"!

    Коментиран от #10

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор
    пия само нова бразилия от кварталния магазин тоя да си пиеПОМИЯТА и да ми казва че продава кафе
  • 5 ГОЛЯМ СМЯХ

    3 0 Отговор
    много ефтина реклама тоя иска да мине ха ха ха
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор
    кажете му или му пишете да се окъпе че косатата му много мазна не е къпан тоя месец мизерниика
  • 7 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Спешълти":

    Прав е Дъбов. Кафе културата на българина тотално липсва. От цибетка, тибетка, мармот ..въобще не е нито най-доброто, нито най-скъпото кафе. Отделно самият Дъбов изостава с качеството спрямо конкурентите. Има побе 3 пекарни, които го бият пи качество, постоянство на качеството и асортимент, и цена. Явно човекът набляга на академията и кохортата балъци решили да стават бариста. Всъщност за бариста в БГ трябва да се счита всеки, който почиства цедката преди да люсне вътре новото кафе и охлажда главата преди да сложи цедката
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.