Last news in Fakti

1 Януари, 2024 15:17 1 865 7

Учени посочиха как да подобрим вкуса на кафето преди приготвяне

  • кафе-
  • вкус-
  • мелене на кафе-
  • по-добър вкус

Според американски учени ключът е в добавянето на вода при смилане на кафето

Учени посочиха как да подобрим вкуса на кафето преди приготвяне - 1
Снимка: Shutterstock

Американски учени установиха, че вкусът на кафето може да бъде подобрен, ако зърната се навлажнят преди смилането, съобщи Сайънс алърт.

По този начин се намалява статичното електричество, което се образува при смилането и което причинява слепването на фините частици.

"Влагата, независимо дали става въпрос за остатъчна такава в печеното кафе или за външна, добавена по време на смилането, определя количеството заряд, който се образува", обяснява химикът Кристофър Хендън от Орегонския университет.

Хендън, който преди това е доказал как замразяването на зърната на кафето подобрява вкуса, проучва заедно с вулканолога Джошуа Мендес Харпър от Портландския щатски университет кои видове кафе се слепват повече, какви са причините за това и как това влияе на приготвянето на напитката.

Изследването

Учените са сравнили сурови кафета на зърна от магазините, които са изпекли в лаборатория. Те са били с различен произход, съдържание на влага и време, необходимо за изпичане. Изследователите измерили статичното електричество във всяка партида след смилане, както и размера на частиците на прясно смляното кафе и аромата на напитката.

При фино смилане на цели зърна кафе се получава голямо триене. Това поражда статично електричество - разделяне на заредени частици, по същия начин, по който праховите частици във вулканичните шлейфове се трият помежду си и освобождават заряд, за да се получи мълния.

При двукратно смилане по-голямата част от статичното електричество се дължи повече на раздробяването на зърната и по-малко на триенето между тях.

Що се отнася до видовете кафе, които се слепват повече при смилане, по-сухите и по-тъмни печени зърна, използвани в експериментите на екипа, създават повече електростатични заряди от по-светлите, като съотношението между заряда и масата е подобно на частиците във вулканичните шлейфове и гръмотевичните облаци.

Сравнявайки зърната, смлени със и без впръскване на допълнителна вода, Харпър и колегите му са установили, че добавянето на вода преди смилането води до по-дълго време за екстракция на еспресото и до по-силна и ароматна напитка.

Количеството вода, което е необходимо да се добави, е около 20 микролитра на грам кафе или около половин милилитър за типично еспресо.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Материя" (Matter), предава БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    1 5 Отговор
    ако го варите на джезве-щипка сол му е номера

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Време е

    0 1 Отговор
    Да изпратим мамините и татините синчета при свети петър чрез квантови действия , амин

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гуньо Простиа

    2 1 Отговор
    Тази статия я чета за трети път !!!
  • 6 пфф

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Кой вече ти вари кал в джезве?
  • 7 Матрицата

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Време е":

    Не можете да стъпвате на забранени квантови нива!