Last news in Fakti

20 Юли, 2020 09:58 5 214 10

Владимир Костов: Ще се делите ли? Ще я делите ли?

  • владимир костов

Не може да има решение на политическата криза, ако участниците в нея не демонстрират най-първо отговорността си по този основен проблем – единството на националната общност и целостта на отечествените граници

Владимир Костов: Ще се делите ли? Ще я делите ли? - 1
Кадър: bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Редица обстоятелства, на първо място – годините, ме заставят да гледам нашата политическа сцена като страничен наблюдател. Следя с всички средства политическата криза. Позициите на политиците. Казваното и премълчаваното. Това, което се прави в България. И това, което се реди от фактори и сили извън нея.

Най-важното – поне според мен – е онова, което се говори и манифестира с действия на българската сцена. Защото то е, което се вижда и чува от цялото българско общество. И съответно определя реакциите на мнозинството от българските граждани днес и в предвидимото бъдеще.

Ето така гледано, без да съдя кой е прав и кой – крив, заключението ми за съдържанието и формите на реализация на кризата, е най-тревожно. Думите и жестовете на страните в конфликта – било политици, било протестиращи – внушават впечатление за две неща. В същината си – две страни на една и съща монета.

Едното – че тези изправили се едни срещу други „противници“ не мислят да живеят и занапред заедно. Ще се делят по някакъв непреодолим признак. Ако носеха в себе си мисълта, че ще живеят заедно, не мисля, че така биха се гледали и така говорили едни за други.

Второто – че тези „противници“, говорейки за България като за обща родина, всъщност имат на ума си да я делят. По какъв принцип – не го казват. Може би и нямат ясна идея. Но ако смятаха да живеят и да оставят на деца и внуци днешна България като родина, не биха се отнасяли едни към други по начина, по който го правят.

Убеден съм, а и всеки съвременник го знае, че всяка от политическите сили участваща в бурната политическа действителност на последния век, има за какво да упрекне другите, има с какво да се похвали, но и какво – да признае като грях. Никоя не е нито само виновна, нито само – заслужила. Животът тече така сложно и противоречиво, че няма как да бъде другояче.

Но когато живееш със съзнанието, че главното е да продължиш пътя като една национална общност и да запазиш целостта на родината, защото не подлежат на замяна, ти носиш това високо над собственото си самочувствие и интереси. И демонстрираш на всеки, че за теб то е на първо място.

Защото и най-тежкото обвинение срещу опонента в дадена кауза, има една стойност, ако се опира на изискването и дълга за национална общност и за цялост на родината. И съвсем друга – ако се явява едва ли не само повод, за да се търси разделение на националната общност или подялба на родината.

Убеден съм, че не може да има решение на политическата криза, ако участниците в нея не демонстрират най-първо отговорността си по този основен проблем – единството на националната общност и целостта на отечествените граници. И в съответствие с тази най-висока отговорност за националната съдба, формулират и участието си в предстоящите по-нататък обществени борби и политически действия.

Само заедно можем да спасим България!

Автор: Владимир Костов

Източник: "Епицентър"


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДС Париж

    35 8 Отговор
    Костов, и ти май беше в схемата на КГБ_ДС...какво има да се дели с вашата шайка...идете да си търсите дялове в Сибир...
  • 2 Иван

    12 60 Отговор
    Прав сте.Но кой да го каже на Президента??Той е подстрекател и разделител на нацията.За4 год.не намери диалог с нито една институция.Няма право да иска оставката на Гешев.

    Коментиран от #4

  • 3 Ако си истински българин

    38 3 Отговор
    Ще назовеш истинските виновниците за това положение а няма да говориш виевато.Кой иска да събори държавата,кой този безделник който зомбира
  • 4 00000014

    38 6 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Събудихте се и влязохте в нужника?! ГЕРБ разделя всичко, защото казва -- това в чекмеджетата, къщите за гости, апартаментите -- всичко е наше. С пот сме го крали. А от другата страна викат -- от нашата уста го взехте .... И една малка групичка, най отдясно, се присламчва .... да се нареди на бъдеща софра ...
  • 5 дърта комуняга

    31 4 Отговор
    костов е странна птица, от храненик на бкп и дс, изведнъж политическо убежище в париж, внедрен ли е какъв е само той си знае, май статуквото го устройва ???
  • 6 Афера

    22 4 Отговор
    Ама че вредно изкопаемо
  • 7 Един

    15 0 Отговор
    Пич, точно затова има политическа криза - щото никой никаква отговорност не носи! Не ти знам годините, ама нещо не ти стига ...
  • 8 така е

    13 0 Отговор
    РОДЕН 1932г В СОФИЯ АГЕНТ НА ДС В ПАРИЖ
  • 9 ПЕНКО

    7 0 Отговор
    ТОЗИ ПРЕДАДЕ ДРУГАРИТЕ СИ ОТ РАЗУЗНАВАНЕТО И МНОГО ЗАГИНАХА !!!! ДС -ВМЕСТО ДА ГО СВАРИ ЖИВ , ГО ОСТАВИ ДА СЕ ЯВЯВЯ И ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА БЪЛГАРСКА !!! ДНЕС Е ПОЛУУМРЕЛЯК -ПРЕДАЛ ДРУГАРИТЕ СИ !!!!!!!!!
  • 10 БКП

    6 1 Отговор
    Костов, мисирко ниедна, изплъзна ни се ти при социализъма, родоотстъпнико ниеден ! като вземем пак властта ще те набараме и тогава гастърбайтерското дупе да ти е яко !