Факти.БГ

С 35% по-малко сделки с имоти в Торонто

Милена Богданова

Средната цена на жилищата в Торонто през август 2017 г. е била 730 000 USD. Това е с 3% повече в сравнение със същия месец на миналата година, но по-малко в сравнение с юли на текущата, когато сделки са се сключвали на нива около 750 000 USD, сочат данните на Съвета по недвижими имоти на Канада.

С 35% по-малко сделки са били реализирани през август в сравнение със същия период на 2016-а. Техният брой за миналия месец е бил 6357. Спад от 6.7% има при имотите, обявени за пръв път за продажба. По този начин са достигнати най-ниските нива от август 2010 г.

Интересът на купувачите към придобиване на къщи се срина с 42% през август тази година в сравнение със същия период на миналата. Цените остават почти непроменени. Отчита се ръст едва от 0.3%.

Жилищата в затворени комплекси остават най-търсените имоти. Цената им за година се е повишила с 21% и вече се търгуват срещу 500 000 USD.

„Що се отнася до целия пазар на жилища, ако ситуацията продължи да бъде такава, каквато е сега, то ръстът в цените на годишна база няма да надвиши равнището на инфлацията”, прогнозира Джейсън Мърсър, директор „Анализи” в TREB.