Last news in Fakti

6 Август, 2012 12:43 13 458 16

На какво се дължат горещините?

  • горещини-
  • глобално затопляне
Учени установиха, че аномалните горещини през лятото са пряко свързани с глобалното затопляне. Проучване на Джеймс Хансен от института за космически изследвания "Годар" показва, че преди 25 години подобни "горещи вълни" са обливали едва 1% от повърхността на сушата, а сега засегнатите зони са около 10 %, съобщава БГНЕС.
 
Екипът на учения използвал данни за горещините и летните температури от 1951 до 1980 г. като базови и ги сравнил с температурите днес. Резултатите надминали очакванията. "Аномалии като горещите вълни, когато температурата значително надвишава климатичните норми, практически не е имало в базовия период. Сега хладното лято се наблюдава едва в 10% от случаите.
 
Според изследователите метеоролозите са склонни да отхвърлят връзката с глобалното затопляне. Така например горещините в Русия през 2010 година се обясняват с блокиращ антициклон, жегите в Тексас през 2011-а - с климатичния феномен Ла Ниня, предизвикан от океанско течение.
 
Учените от "Годар" контрират с твърдението, че блокиращите антициклони и Ла Ниня са съществували винаги, а обширни области от екстремни жеги възникват само заедно с глобалното затопляне. Горещото време може да предизвика не само суша, а и проливни дъждове и наводнения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    2 0 Отговор
    area 51 ask him
  • 2 Печеняк

    3 0 Отговор
    Като е толкова печен, защо не каза още зимата, че ще има такъв пек?
    Много е лесно пост фактум да обясняваш, защо така е станало.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 То

    5 4 Отговор
    Това дето предизвиква тези аномалий се нарича климатично оръжие - имат го както американците така и руснаците ! Тези държави са способни да предизвикват наводнения,торнада,цунамита,заметресения и прочие бедствия в полза на своите интерси .Погледнете какво стана в Япония ,или наводнението наскоро в Русия ,ъраганите Катрина ,Андрю ,цунамито от 2004-та , всичко това е предизвикано от човешка намеса !!! Още навремето Тесла е конструирал подобна машина ..
  • 5 някой

    5 0 Отговор
    На някои хора едва ли им пука за останалите,те са си добре в всяко положение,а останалите да се оправят,кой как може,това е истината,всички гонят интереса си,а не че на някой му пука за природата и прочее
  • 6 извънземен

    3 1 Отговор
    Учени установиха, че аномалните горещини през лятото са пряко свързани с глобалното затопляне. - ма верно ли, аз не знаех.... ;х
  • 7 ------

    4 2 Отговор
    Това ,,аномалий,, да не е някой секретен химичен елемент..
  • 8 Васил

    4 0 Отговор
    Към То#4.... за това тук напълно си прав но само малцина го знаем, как от девет милярда население а официално шест трябва да бъдем намалени на -три- чрез войни болести и ваксини ГМО ( психотронно облъчване на цялата Бг. територия ) и по всякакви други начини, от десетилетия наред се работи по проекта за ""Нов световен ред" ....САМОА за любознателните и за обща култура прочетете тези книги:.....("Моята борба" ),"Световна конспирация срещу здравето","Нибиру и психотронната война"(
  • 9 Васил

    3 0 Отговор
    ....Към- То 4 прочетете и " Отрова в чинията- Истината за това което ядем".... книгата на Хитлер няма особенно отношение по темата. ....
  • 10 Петър

    6 0 Отговор
    Докато продължаваме да четем статийки от сорта:
    "Най-скъпият лак за нокти"
    "Как да си МАхнем Космите"...все така ще е, че и по-зле ще става !
    Хората са го казали много отдавна: "Г.з глава затрива", само че в днешния вариант е:
    "Конформизма затрива Природата"
    Заради някакви пикливи, болестотворни суетни и прочее лентяйски, АНТИчовешки и АНТИестествени химикали, хората (и по-точно - женските), са превърнати в ужасно-противни създания !
    Човеците се превърнаха в АНТИПОД на самите себе си, но това не им пречи да наглярстват дори повече, да пъплят по таз Свещенна Планета, да тровят всичко наред, да бълват милиарди тонове отровни вещества в концентрации, които и най-пъкления вулкан не може да пресъздаде... и хииииииич да не им пука !

    Еееемииии...сори брадъровци !
    С близо 900 млн! автомобила в движение, не виждам(е) как да очакваме нещо добро ?! ..., а да не говорим за авиацията, военните малоумщини (например през не-толкова далечната 1957-ма, само в щата Тексас са тествани, т.е. разбирайте ---> взривени НАРОЧНО .... 67 ядерни бомби !!! Някой ще попита: "Ами последиците, ами радиоактивните облаци които ще обиколят Планетата?" .... НА КОЙ МУ ПУКА БЕЕЕЕ.... важното е да се ХАБЯТ ПАРИТЕ НА ХОРАТА !!! ), а какво да кажем и за ТОТАЛНО-ИЗМИСЛЕНИТЕ космически идиотщини ? Само една ракета е достатъчна да премине през озоновия слой, за да не може след това няколко седмици да се възстанови "дупката", която ще образува !?(думата е в кавички по очевадни причини)

    Но на кой ли му пука !? НА КОЙ ???
    Давай пари да правим, бизнес да въртим, мацки да чу*аме... другото го за..и ... :(

    Ужасно ! Направо е чудовищна таз нихилистична анарахия !!!
    Просто нямам думи...

    Колкото до статийки като тази, само може да си мечтаят тези автори тук, да (из)кажат ПРИЧИНИТЕЕЕ... на глас.
    Никой няма да им разреши !
  • 11 информирайте се

    4 0 Отговор
    Истината е, че човешката дейност като причинител на затопляне е само предположение, което няма как да се докаже. Метеоролозите са прави, че се съмняват - те са обективни, за разлика от политически мотивираните "учени", които, понеже нямат доказателства, компенсират с кресливост. Разчита се, че лъжата, която се повтаря непрекъснато, става истина.
    Когато има такива горещи периоди, редовно казват - толкова горещо е било само през 1905, 1916, 1923, 194-и някоя - това какво ви показва? Че и преди е имало такива жеги, макар че тогавашната човешка дейност не е сравнима със сегашната. Както и метеоролозите казват, в момента сме в период на повишена активност на Слънцето - такива периоди има през равни интервали и винаги ги е имало. Единственият аргумент на паникьорите, вярващи в човешкия произход на затоплянето е, че не може да изгаряме толкова много горива и нищо да не стане. Само това, никакви други доказателства! Те не знаят какво става - никой не знае, защото климатът е принципно невъзможно да се предвиди.

    Коментиран от #12

  • 12 ahaha

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "информирайте се":

    истината е, че през 1990та 32 градуса по обед са били критични рекорди а днес всеки ден е 40C такаче метеото които се ровят по цял ден в цифри могат само да говорят за разни средни стойности а реалноста е че тази година гренландия остана без петно сняг за първи път от ледниковия период! според мен затопляне има и то видимо, НО то не е породено от последните 10 години а е от голямото замърсяване 1870-1940 с огромни пушеци от парни фабрики и въглища! сега просто започна да излиза наяве ;)
  • 13 ahaha

    3 0 Отговор
    о и да добавим другите невидими за вас неща като: скакалци и мухи характерни за нигерия които живеят от тази година в българия, комари характерни за чад и боцвана, избягали ята птици на север ( на хладно) и тн! то не е само да четете някакви анти-американски сайтове а то трябва и акъъъъъъл ;) аз също ненавиждам американския военен нагъл комплекс и неговите петролни войни, но затоплянето е очевиден факт! вземете една прогноза на времето от 1980, една от 1990, една от 2000 и една днешна! сравнете ги ден по ден, извадете средната температура по седмици и месеци да видите за каква жега става въпроссс!
  • 14 иво

    0 0 Отговор
    Desert Ice Project - едно възможно решение на настоящата Е3 криза (Economy - Energy - Environment). Когато проблемите са генерални, и всеки един е с най-висш приоритет - икономическа и енергийна криза, бедност и висока безработица, недостиг на хранителни и водни ресурси, екологична криза, и т.н.; не можем да си позволим да ги решаваме един по един, а трябва да се борим на всички фронтове едновременно. Но всъщност това е цялата човешка история - преодоляване на препятствия и оцеляване.
  • 15 ргщт

    0 0 Отговор
    реалноста е че тази година гренландия остана без петно сняг за първи път от ледниковия период!
    ??????? а може би не си разбрал нещо.
  • 16 stiliyan

    0 0 Отговор
    Планетата се самозатрива по-бързо , отколкото са очаквали учените. Глобално затопляне има и на другите планети, където няма хора, а е имало и на земята, когато не е имало промишленост. Затова и не сме още в някоя от ледниковите епохи, които са отминали. Но хората вместо да му противодействат си хвърлят средствата за оръжия, екшъни, реклами и др. простотии. Прост народ - болна Земя!