Last news in Fakti

29 Май, 2023 18:30 1 573 10

Мъск получи разрешение за изпробване на мозъчните си импланти върху хора

  • имплант-
  • хора-
  • мозък-
  • мъск

Компанията Neuralink е одобрена от FDA

Мъск получи разрешение за изпробване на мозъчните си импланти върху хора - 1

Компанията Neuralink може да е непозната за много от вас, но всъщност към момента тя е една от най-развитите в света на имплантите, като в момента разработва подобно устройство, което може да помогне на хора с нарушен говор или движение, да успеят да си върнат тези способности. До момента Neuralink изпробваше всичките си продукти върху животни, но от няколко дни компанията вече има разрешение за изпробване на тези импланти върху хора.

Интересното е, че през изминалата година бе започнато разследване срещу компанията, именно по повод тестовете на тези импланти върху животни. Служители разкриват, че при пробите се е бързало, което е довело до смъртта или нараняването на животни. Към момента няма много яснота за това докъде е стигнало разследването, споделят колегите ни от Autoevolution, но ето, че тестовете върху хора успешно могат да започнат.

Илон Мъск, вече няколко пъти даваше обещание, че тези тестове ще започнат, като по план това трябваше да стане през 2020 година, а след това 2022 година. Последният път отказът на FDA бе поради съображения свързани с батерията на имплантите и нейните кабели, както и премахването на импланта, без това да навреди на мозъка.

Изглежда тези проблеми са решени и от компанията вече ще могат да започнат операциите с хора. Към момента такива няма, а от Neuralink обявиха, че това ще се случи скоро, без да разкриват точен времеви период.

Neuralink разработва система, която нарича "Link" - малък кръгъл имплант, който дешифрира мозъчните сигнали и ги превръща в команди за използване с външни устройства. Link се състои от серия тънки, гъвкави нишки, които се вкарват директно в мозъчната тъкан, където засичат нервните сигнали. За имплантирането на нишките в мозъка се използва роботизирана система по време на 15-минутна операция. Това изисква изключителна прецизност и процесът трябва да се повтори 64 пъти.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 2 Отговор
    Манджурският кандидат от Дондуков 2 отдавна има имплантиран.
  • 2 Зельонска от ВОГ

    9 3 Отговор
    Да дари и инсталира първия на Зельонски!
  • 3 да ги пробва върху

    9 2 Отговор
    киру тъпуту, може да спре лъжите и измамите а чекмеджан ще започне да раздава пари
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ердоган

    3 0 Отговор
    Мъск е изостанал много поне 500 годни. Нали ще ни управлява Бил Гейтс с чиповете от ваксините, а той сега изследвания щял да прави за импланти, а на бил чипа влиза през игла и сам се имплантира в мозъка.
  • 6 Чудо голямо !

    2 0 Отговор
    Опити на Павлов върху кучета.
  • 7 гого

    0 0 Отговор
    мъск у мозъка и бил Г у имуннната и невронната система много яко за балъци Ъпгрейди
  • 8 Хмм

    1 0 Отговор
    тия измишльотини няма да направят човека по концентриран или по умен напротив, ще доведат до нови ментални разстройства
  • 9 геноцид

    0 0 Отговор
    Като му знам автопилота на теслите , хич не ми се мисли с тия чипове какво ги чака опитните мишки ( наивниците , които ще си го сложат ) !
  • 10 Може да се обърка нещо и чепа ми

    0 0 Отговор
    да е винаги кокал и да гледа слънцето.
    Аз съм за!Така ще нанизвам по 100 инфленсърки на ден.