965 6

ООН порица Унгария заради мигрантите (СНИМКИ)

Будапеща силно ограничава достъпа на бежанци, заяви върховният комисар на ООН Филипо Гранди

ООН порица Унгария заради мигрантите (СНИМКИ)
Снимки: БТА/АР

Унгария очевидно се стреми да ограничи достъпа на бежанци до закрила на нейната територия. Това каза върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, който инспектира транзитна зона за кандидати за убежище на унгарско-сръбската граница.

Гранди изрази особено силна тревога, че Будапеща държи бежанците в затворени центрове до границата, докато очакват решения на молбите и на обжалванията им. Той каза още, че е твърде малък броят на бежанците, на които се разрешава да подадат молби за убежище - по петима всеки ден в двете транзитни зони, както и че твърде малко от тези молби получават положителен отговор.

"Главното ми впечатление е, че тук има съвсем ясно намерение силно да се ограничава броя на хората, допускани в Унгария да потърсят закрила", каза Гранди, след като разгледа граничен пункт Рожке. В него условията са приемливи, но задържането им буди тревога, особено когато те са на възраст между 14 и 17 години.

ООН порица Унгария заради мигрантите (СНИМКИ)

Унгария издигна огради по южните си граници през 2015 г., за да спре потока от мигранти и бежанци. Премиерът Виктор Орбан неведнъж е заявявал, че пришълците са предимно мюсюлмани и това е заплаха за европейската култура.

ООН порица Унгария заради мигрантите (СНИМКИ)

ООН порица Унгария заради мигрантите (СНИМКИ)

Гранди каза, че разбира "сложната ситуация на Унгария" от политическа и географска гледна точка като страна между Балканите, Австрия и Германия и страните, привличащи основния поток от бежанци. Той изрази позиция, че закрилата на бежанците и сигурността на държавата не са несъвместими понятия.

Унгария
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 10:40  13.09.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Справедлив
  Отговор
  2 10:48  13.09.17
  ООН отдавна не е критерии за справедливост и чесност--подлоги са на САЩ и либералните политици...Затова тяхното мнение вече не струва и един въшлив ддолар..

  Коментиран от #5

 • некой
  Отговор
  3 10:53  13.09.17
  Нека порицава. Нали в Унгария няма еврогейски драми. Де и у нас да бе така!
 • Барчо
  Отговор
  4 10:56  13.09.17
  Всички бежанци и мигранти да се експедират при краварите, които са единствените виновници за случващото се с тях. ЕС да не мълчи като п .....а, а да даде да се разбере, че е самостоятелна и може да мисли отделно. И къде да държат мигрантите??? В петзведен хотел ли?? Там и е мястото и после обратно. Да живее Орбан. Браво на него. За сега Орбан, а после и други държавници трябва да мислят като него.
 • Кики
  Отговор
  5 14:38  13.09.17

  До коментар #2 от "Справедлив":

  Така е. ООН са си продали душите за няколко долара повече... също като нашия парламент.
 • незнайко
  Отговор
  6 16:41  13.09.17
  Забелязвате ли, че на последната снимка няма нито една жена ? Дали е случайно това ? НЕ Е СЪС СИГУРНОСТ !!!

Напиши коментар:


Публикувай