367 1

Коалиция на хоризонта в Берлин

Партийните лидери започват официалните преговори за съставяне на управляващo мнозинство в Германия

Коалиция на хоризонта в Берлин
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел откриват официалните преговори за съставяне на управляваща коалиция с партньорите си от Германската социалдемократическа партия. Това става четири месеца след като в резултат на изборите през септември Германия изпадна в безпрецедентно състояние на политическа неопределеност, предаде Reuters.

Меркел, лидер на Християндемократическия съюз, ще седне на масата за преговори с Хорст Зеехофер, лидера на баварските консерватори от сестринската партия Християнсоциален съюз, и Мартин Шулц, лидера на ГСДП. Заедно те ще поставят началото на едноседмични интензивни разговори по програмата на евентуалното ново издание на така наречената "голяма коалиция".

За Меркел тези преговори са най-голямата й надежда да си осигури четвърти мандат като канцлер, а според повечето експерти те вероятно ще доведат до споразумение.

За много от членовете на ГСДП обаче ново издание на тази коалиция би било в най-добрия случай болезнена саможертва на тяхната партия в името на стабилността на икономическия и политически двигател на Европа.

Извеждайки на преден план залога за ГСДП, една от двете "народни партии", доминирали в следвоенната история на Германия, проучване за обществената телевизия АРД показа, че ако изборите се повторят, само 19 процента биха дали отново гласа си за тази политическа сила, което би я поставило само на 7 пункта от крайната десница, "Алтернатива за Германия".

Раздирана от противоречия по въпроса дали няма да е по-добре да остане да възстановява силите си в опозиция, ГСДП и в частност ръководството й е под натиск от младежката организация на партията да спечели отстъпки от консерваторите, и то конкретно по въпроса за имиграцията.

Консервативният блок изпитва безпокойство. Той е под натиск от АзГ, която на изборите на 24 септември влезе за пръв път в парламента, като беше катапултирана в него от обществените тревоги заради решението на Меркел да отвори вратите на Германия за над 1 милион бежанци през 2015 г.
В проектоспоразумението, което двата лагера сключиха на проучвателните си разговори по-рано този месец, те записаха "мек" горен праг за приема на имигранти от 200 000 годишно. По този праг обаче компромис отказва да направи баварският ХСС.

Преговарящите се надяват да приключат преговорите, преди същинското начало на сезона на карнавалите в Германия на 8 февруари, което би позволило до Великден да има правителство.
Времето обаче ги притиска. На членската маса на ГСДП беше обещано, че ще се произнесе на вътрешнопартийно гласуване по всякакво окончателно споразумение за управляваща коалиция. При положение че в редиците на партията има значително увеличение на новопостъпващите членове, които стават такива с надеждата да гласуват срещу нова коалиция, шансовете да бъде осигурено одобрението на партийния актив чезнат с всеки изминал ден.

Преди началото на днешните преговори между лидерите Меркел изрази оптимизъм и каза също, че нейният политически блок и ГСДП ще преговарят бързо.

"Хората очакват бързо да съставим правителство и именно затова съм голям оптимист", каза тя.

Германия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • факт
    Отговор
    1 21:12  28.01.18
    ЗА ВЛАСТ И ДУПЕ ДАВА

Напиши коментар:


Публикувай