Last news in Fakti

11 Февруари, 2020 11:54 6 955 39

Русия се възползва от американските санкции

  • северен поток 2-
  • северен поток-
  • русия-
  • сащ-
  • санкции-
  • икономика

Москва и Вашингтон си съперничат не само в геополитиката, но и в икономиката

Русия се възползва от американските санкции - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Отношенията между САЩ и Русия никога не са били наистина добри, това лесно може да се види и с просто око, и предвид самоувереното поведение на Москва през последните години те се влошиха още повече. Сирия е само един от регионите, в които се разгръща тяхната геополитическа конкуренция за влияние. Друга такава точка е Украйна, където Русия окупира Крим, а чрез намесата си в конфликта на страната на сепаратистите в Луганската и Донецката народни републики предизвика американски (и чужди) санкции, коментира германското издание Die Welt.

Борбата на двете супер сили не е само в геополитиката, а и в икономиката. Там САЩ се стремят не само да пречат на руската търговия с оръжие, но и на нейната енергетика – те наложиха санкции над новия проект „Северeн Поток-2“. Впрочем има и други видими тенденции, които се крият зад тази конкуренция. През последните две години (и особено през 2019 г.) Русия увеличи износа си на нефт и нефтопродукти за САЩ. При това, според Агенцията за енергийна информация (АЕИ) към Министерството на енергетиката на САЩ, данните за първите 11 месеца от 2019 г. сочат, че Русия през месец октомври е втория най-голям доставчик на подобни ресурси за страната, малко след Канада, и изпреварвайки Мексико, пише агенция "Фокус".

От април доставките на руски компании за САЩ нарастват от 10 до 17 млн. барела на месец, а през октомври те вече са 20 млн. През ноември цифрата пада до 19, и тогава САЩ получават малко повече енергийни ресурси от Мексико. В сравнение с доставките от Канада (над 130 млн. барела на месец), това е по-незначително, но динамиката е това, което прави впечатление. Според руската информационна агенция „РБК“, нивото от октомври е достигнато за първи път от осем години. Става въпрос за доставки на нефтопродукти, и по-конкретно дизелови горива и тежък нефт. Русия отдавна е основен доставчик на такива продукти за САЩ, но количеството доставени конкретно такива ресурси от ноември е исторически рекорд. Русия надхвърли два пъти и половина предишния си такъв, поне що се отнася до доставките до САЩ.

Но как е възможно Русия, въпреки, че се конкурира със САЩ в различни области, да остава успешна на енергийния пазар, без на това да се обръща особено много внимание? Това се дължи основно на влиянието на санкциите върху потока на стоки на международните пазари. А и Русия не е единствената страна, подложена на санкции. Според данни на Белия дом, миналата година Русия е увеличила износа си за САЩ, защото те наложиха санкции срещу Венецуела и Иран. През изминалите години Вашингтон внасяше 15-20 млн. барела петрол и два млн. барела петролни продукти (предимно тежки петроли) всеки месец от Венецуела.

През лятото на 2019 г. вносът от южноамериканската страна, след съответния указ на президента на САЩ Доналд Тръмп, беше напълно спрян. В тази връзка американските рафинерии се сблъскаха с проблеми и бяха принудени да се обърнат към Русия. Информационната агенция РИА Новости нарече санкциите срещу Иран и Венецуела „подарък от Тръмп“. В крайна сметка, чуждестранните доставки на руски петролни продукти нарастват не само в САЩ, но и в Европа. Според руските митници износът на петрол през първите 11 месеца на миналата година се е увеличил с 3,8%. Наред с Европа, Турция също се интересува и от руския тежък нефт. В тази страна има специализирана рафинерия за преработката на тежък ирански нефт – „Стар“. След миналогодишните санкции срещу Иран, азербайджанският концерн „Сокар“ помоли руснаците за помощ при снабдяването на турците с необходимия нефт. В резултат на това износът на руски петрол за Турция през първите 11 месеца на 2019 г. достигна 3,41 млрд. долара, което е увеличение от 450%. А в САЩ руснаците през това време печелят общо 5,76 млрд. долара. Това е със 70% повече от преди две години.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Робовладелец

    23 123 Отговор
    Русия в момента е пред колапс защото и остават залежи от газ и петрол за не повече от година и половина!! Търсят всевъзможни други варианти да си ги набави защото няма икономика и разчита единствено на газта и на петрола. Даже нашата българска икономика е по-силна от нейната!!!Руската армия беше размазана като охлюв от валяк в Афганистан от най-обикновени брадати овчари, въоръжени само с преметнати през рамо преносими американски ракетни системи!!! Загубите на бойна техника включват: 385 танка, 2530 бронирани машини, 510 инженерни машини, 11369 камиона и бензиновози, 433 артилерийски системи, 118 самолета и 333 вертолета. И това от най-обикновени муджахидини.Представяте ли си какво ще се случи с Русия при истинска война с истински войски и ако тръгнем всички заедно ний смелите и обучени натовски воини?? Питам и отговор не искам и не чета тези, които ще ме коментират😂😂😂 защото вашата Русия се изтегли нас.ана оттам където я биха лошо....и веднага след това се разпадна като империята СССР потънала от срам 😂😂😂😂 и унищожена от най-обикновени овчари с кози 😂😂😂😂

    Коментиран от #5, #12, #13, #31, #32, #37

  • 2 бахаров

    85 11 Отговор
    пий хапчетата редовно. иначе става страшно
  • 3 Истерик

    58 11 Отговор
    фащисаните са в колапс
  • 4 Borislav Popov

    60 13 Отговор
    Американците ги садраха от санкции, а руснаците им отговарят с увеличиването износа си за САЩ, защото те наложили санкции срещу Венецуела и Иран. Значи наистина американските санкции, помагат на руската икономика. Браво на САЩ !
  • 5 Доктор

    51 10 Отговор

    До коментар #1 от "Робовладелец":

    Време е за хапчетата в 12 часа!
  • 6 оня с коня

    26 18 Отговор
    Хитрата Русия купува от Ембаргова Венецуела Нефт и го продава на Америка эот Свое име.Парите обаче с които плаща на Венецуела после си ги ПРИБИРА ОБРАТНО,като продава на Мадуро Оръжия.Естествено това е само на теория,щото Янките е АБСУРДНО да допуснат подобна "Врътка":)
  • 7 Guest

    15 50 Отговор
    Каква икономика има русия бе, ако не са им природните богатства нямаше да могат да поддържат и този мизерен стандарт в момента.

    Коментиран от #18

  • 8 Рошко

    32 9 Отговор
    А бе накрая наистина ще се окаже, че клоуна в на заплата от путин 😁😁
  • 9 Borislav Popov

    39 5 Отговор
    Бай Дончо има да се отблагодарява на Вовата. Очертава се да го назначи за още един мандат
  • 10 лошата реалност

    12 36 Отговор
    Такова нещо като руска икономика няма.Русия е фалирала отвсякъде и не произвежда нущо,а износа им е по-малък и от този на Холандия.Ако не са на готово подарените им от природата ресурси,то Русия щеше да е по-зле и от Бурунди.
  • 11 шоуто на сценаристите

    8 42 Отговор
    русофилството трябва да се наказва със затвор и конфискация

    Коментиран от #14

  • 12 имам връзки

    30 5 Отговор

    До коментар #1 от "Робовладелец":

    където трябва, ще те вземат без направление от личен лекар.
  • 13 боцмана

    47 7 Отговор

    До коментар #1 от "Робовладелец":

    Много ми е интересно дали си виждал пушка освен на филм , но иначе си смел и обучен натовски войн и при евентуални военни действия съм 100 % сигурен , че ще дебаркираш на майка си под полата.
  • 14 Дидо

    41 7 Отговор

    До коментар #11 от "шоуто на сценаристите":

    Много хора тук са в голяма грешка за руската икономика,ама голяма. "Русия нищо не била произвеждала и изнасяла". Значи петрола , петролните продукти и природния газ носят на руската икономика около 45-50%(справка може да се направи на много места). Русия е на първо място по износ на пшеница,на първо място по износ на някой специфични метали и изкопаеми ( които ги няма никаде по света),на едно от челните места е по износ на тежки метали, на второ място по износ на оръжие и оръжейно оборудване. Автомобилният сектор които е с много малък износ и приход за Русия , носи Около 6-7%от БВП на Русия. Тука всеки си пише каквото му скимне. Русия е със санкции от години със силно занижаване на цените на петрола и природния газ и същевременно е с нулев дефицит и външен дълг ( за разлика от САЩ която бе с 22 трил.,$ официално и меофицъ 80 трил$),дори постоянно расте фискалния и златния резерв на Русия. 4326

    Коментиран от #17, #20, #25

  • 15 Пълен смях

    9 32 Отговор
    Оууу то в икономиката Просия така съперничи на САЩ, че за 5 години БВП ѝ падна с 50%.Клети сибирски пияници...
    Русия не произвежда нищо, ама нищо!Наслушахме се как поради санкциите Просия започнала да произвежда собствени стоки.Е да ама не.Най-върлите разпространители на руската пропаганда последните дни запяха старата песен, която вече ние до позната не до болка ами до СМЯХ.Щом Иво Христов започна наново да обяснява как Путин щял да променя курса на Русия от суровинна икономика към индустриализация (след 20 години на власт) смятайте до къде са го забатачили алкохолиците.
  • 16 Конкурент

    9 24 Отговор
    Русия продава оръжие за 7 милиарда долара, а Уолт Дисни продава анимационни филмчета за 39 милиарда.Невероятна икономическа конкуренция.
    Дори ние продаваме оръжие за един милиард долара, което на фона на руската немощ се оказва достатъчна причина да се опитват да тровят наши оръжейни босове, за да не им взимаме от келявия пазарен дял.
  • 17 Borislav Popov

    5 27 Отговор

    До коментар #14 от "Дидо":

    Само остана да ни разкажеш, защо у тойта Русия, дето била това изнасяла и продавала и дето била онова изнасяла и продавала, минималната работна заплата е с 100 евро по малка от българската такава ?? С други думи, каква е ползата от това, че Русия това изнасяла или онова инасяла, България нищо не изнася и пак по висок жизнен стандарт, от руснаците имаме...)
  • 18 руснаците

    37 6 Отговор

    До коментар #7 от "Guest":

    правят само ултра хайтек, космическа, ракетна, военна техника, ядрена енергетика, глобални енергийни, нефтогазови проекти, изискващи колосален научен и технологичен потенциал. За ширпотреба като коли, перални, телевизори, тенджери, тостери и розови кюлоти си има немци, корейци, китайци и разни джендъри.

    Коментиран от #26

  • 19 Фостата

    6 16 Отговор
    Поредните рашистки лакърдии.
  • 20 SS14

    7 28 Отговор

    До коментар #14 от "Дидо":

    Никой не е в грешка.Русия в действителност НЕ произвежда нищо.Само дупчи и продава ,като арабските страни.И ако Русия е първа в износ на нещо,то другите държави са първи в износ на сто неща.Разбираш ли разликата ? Русия на практика няма никакъв износ,а икономиката им е два пъти по -малка от щата Калифорния.Единственото нещо което русофилистиците се сещате като руски износ е пшеница,петрол и до там.Никакви технологии,никаква техника,нито нищо.Русия е последна дупка на кавала във всичко.Добре,че дупчат и продават,че иначе икономика йок.

    Коментиран от #22, #24, #39

  • 21 Смях

    4 24 Отговор
    Има ли нормален човек, който да се интересува какво се случва в дива Русия? Да си мизерстват там и хич да не ги чуваме...
  • 22 Малоумник

    19 3 Отговор

    До коментар #20 от "SS14":

    Хапчетата, хапчетата си изпий!

    Коментиран от #23

  • 23 SS14

    4 22 Отговор

    До коментар #22 от "Малоумник":

    Ясно е,че си проста русофилистична подлога,ама поне си обоснови отговора бе аптекар :) Само някакви хапчета са ви в главите ,а един аргумент не можете да сглобите.
  • 24 Нормален

    4 22 Отговор

    До коментар #20 от "SS14":

    Русия дето много изнасяла според родните тролове за 2018г имаше износ на глава от населението $2400, България която според тях нищо не изнася е с показател $3700.У нас минималната заплата е 610лв, в Русия 310лв.Имат едни атомни бомби, с които да заплашват света и това е.Дано някой ден Русия бъде само лош спомен.

    Коментиран от #34

  • 25 Хахаха

    5 14 Отговор

    До коментар #14 от "Дидо":

    Публикувано във факти.бг: Значи петрола , петролните продукти и природния газ носят на руската икономика около 45-50%(справка може да се направи на много места)
    .
    .


    Може да и справката показва, че процентите са много повече от 50.Това не говори никак добре за скапаната Русия.
  • 26 Да бе да

    4 24 Отговор

    До коментар #18 от "руснаците":

    Ултра хайтек космическата техника на Руснаците е Союз на Корольов след, който не са направили абсолютно нищо.Дори стрелковото оръжие още им е на базата на АК.Нямат свястно КНО а си карат с тъпия Макаров.Имат две нови болтови карабини копие на Щаер… изобщо какво ми пишеш ти бе?
    С400 не може да види дори Ф16 …Армата е некадърно копие на немска концепция от преди 30 години...Даже малайзия и Индия се отказаха от летящите им Москвичи...
    Направо не безсмислено да ти отговарям на тъпизмите.

    Коментиран от #29

  • 27 vala22

    14 3 Отговор
    Явно в тук е пълно с джендърчета които немогат да си хванат по една мома и досега едвали са натапяли чушката,но упорито защитават презокеанските гейове. Където педерастията е генетично заложена. Оооо извиняваите без да искам ги повиших, това са си наи обикновенни педали

    Коментиран от #28

  • 28 руската нация е най гнусната нация

    5 15 Отговор

    До коментар #27 от "vala22":

    От коментара ти се разбира единствено,че си педал,гей,джендър и мека китка !! Намерил си къде да се хвалиш.Смърт мършо предателска !!

    Коментиран от #36

  • 29 а бе охлюв гол

    19 3 Отговор

    До коментар #26 от "Да бе да":

    това го кажи на американските генерали да се успокоят малко, че цели 20 милярда им отпускат да догонват руснаците в областта на хиперзвуковите ракети. Ама не само там са много назад а в почти всички области на стратегическите оръжия. Американците една космическа тоалетна не могат да си направят та ходят в руския модул за да не осерат манежа.
  • 30 ЛОШО

    2 7 Отговор
    Все пак не може да се издържаш с износ на нефт.
    Растежът на БНП на Русия е паднал наполовина.

    Хвали го, плюй го но е така.
  • 31 Дон Чико

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Робовладелец":

    Пич, покажи това на лекаря си: Моля, увеличете му халоперидола. Нещата не вървят на добре. Благодаря!
  • 32 ХАРОН

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Робовладелец":

    Уникално идиотско съчинение! Компилация на невежеството и сляпата пропаганда. Русия е най- големия износител на скъпи и конвертируеми природни ресурси. Драги невежа опитващ се да обясниш едва ли не, че Лом и Лондон е един и същ град в Африка!
  • 33 Теодор

    11 2 Отговор
    Русия не само изнася ресурси произвежда много неща обаче ние не ги купуваме правят коли, самолети, ракети, строителни материали(дори тука има ако някой се сети от тези декоративните керемиди дето стават все по модерни) и как може някои да казват че Русия не може печка да строи камули пералня на тия ще каже:Абе тъпанари тъпоумни, смотани, нещастни как Русия прави самолети тогава като печка не може да построи
  • 34 Случайно прочел

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Нормален":

    Затова главният прокурор под натиск отгоре събира данъци от неудобните,щото нямало пари за това онова!? България е добре само на приказки господа! Спрете порното ,чалгата и бегом на работа!
  • 35 Чук

    4 1 Отговор
    Русия си върна Крим, окупира ги при бендеровските медии
  • 36 Прен чук

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "руската нация е най гнусната нация":

    Таквиз кат теб ги прави на мокро петно
  • 37 Борислав

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Робовладелец":

    Ако владееш Английски, има американски университетски учебници и аналитични пособия относно Афганистан. От 2000 година +-, тоест не са някаква полит пропаганда. Вземи прочети малко.
    Ще ти спестя бая бая четене, че си иска и военно образование. Руснаците са били брилянтни във военно отношение при изключителни тежки условия за водене на война. Изключително ефективни. Загубите, които си дал са горе долу точни, разбира се е редно да дадеш загубите на американците във Виетнам. Виж това е страшно.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания