1 572 8

Върнаха на работа охранителя в АЕЦ, отстранен по нареждане на Борисов

Изплащат на Пешко Караджов 15 823 лв. обезщетение

Мартин Христов

Козлодуйският районен съд е възстановил на работа в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов, който стана популярен със заплахите, отправени към полицай.

Решението на съда е от 30 октомври и не е окончателно. С него съдия Галя Петрешкова - Ставарова осъжда електроцентралата в лицето на изпълнителния ѝ директор Иван Андреевда изплати на Караджов 15 823 лв., както и близо 2000 лв. разноски, които Пешко Караджов направил по делото.

Решението на съда идва на фона на бавещото се вече близо три месеца разследване, което беше възобновено, след като в социалните мрежи се появи видеото с отправяните от Караджов заплахи. След като записът стана обществено достояние, по разпореждане на премиера Бойко Борисов Караджов беше отстранен от поста му.

След скандала беше уволнен полицаят, който разпространи видеото Цветан Благоев, а ден по-късно от поста му беше отстранен на шефът на полицията във Враца Димитър Газибарски.

Мотивите, с които съдът решава да върне Пешко Караджов на работа, са, че той неправомерно е наказан два пъти за едно и също провинение. Първоначално той е получил "Забележка" на 8 юни 2017 г., но когато скандалът се разрази и Бойко Борисов поиска отстраняването му, с нова заповед шефът на АЕЦ-а е наложил най-тежкото наказание "Дисциплинарно уволнение".

Според съдията първото наказание на практика е изпълнило предназначението и си това, че е отменено с втората заповед на Иван Андреев, не променя факта, че Караджов е наказан два пъти за едно и също провинение, съобщи offnews.bg.

В същото време обаче съдът признава за непристойното поведение на Караджов, нещо, за което се произнесе и прокуратурата, но по друго производство.

Делото е образувано по молба на Пешко Караджов, който е поискал да му бъде изплатено обезщетение за това, че е останал без работа заради незаконното уволнение. Той поискал от АЕЦ да му бъдат изплатени 36 921.50 лева за периода 22 юли 2017 г. - 22 януари 2018 г.

От фактите по делото става ясно също, че месечната заплата на Караджов 5 274.50 лева.

Съдът подробно коментира законосъобразността на мотивите за уволнението, като посочва, че във втората заповед за наказание има посочено и ново обстоятелство, видно от разпространения запис - това, че Караджов е "отправил обидни думи" освен заканата за уволнение на служител на МВР, което е злоупотреба с доверието на работодателя по смисъла Кодекса на труда.

По това наказание обаче, работодателят на Караджов не му е поискал обяснения, както изисква законодателството, което е и основният аргумент на бившия шеф на охраната в Козлодуй да иска отмяна на уволнението му.

Според защитата на Караджов за новото наказание той е имал право да даде обяснения.

От решението на съда става ясно също, че първото наказание на Караджов е мотивирано с това, че той "се е държал непристойно и използвайки служебното си положение е отправял закана за уволнение на служител на МВР", но не е посочено новото обстоятелство за отправени обидни думи към полицая.

Безспорно е, и че преди издаването на тази заповед на ищеца, работодателя не е изпълнил задължението си по чл.193, ал.1 КТ като не е изискал от ищеца обяснения, заключава съдия Петрешкова. Тя обаче допълва, че когато първата заповед за наказание е отменена, тя вече е породила правните си последици.

Нещо повече - съдията смята, че работодателят няма законово право сам да отмени първата заповед за наказание, както и да му наложи по-тежко наказание за същото нарушение на трудовата дисциплина. Тя посочва, че:

Това следва от строгото тълкуване на разпоредбите на чл. 197 КТ относно заличаване на дисциплинарните наказания и на чл. 198 КТ относно предсрочно заличаване на дисциплинарни наказания. От прочита и на двете разпоредби следва, че единствената възможност, която работодателят има по отношение дисциплинарно наказание /без уволнение/ е, да го заличи предсрочно, но той няма законова възможност да промени вече наложено дисциплинарно наказание с по-тежко такова.

Допълнителен аргумент съдът намира и в разпоредбата на чл. 344, ал.2 КТ, където законът е предвидил възможност работодателят сам да отмени заповед за уволнение до предявяването на иск пред съда, т.е отново да реши въпроса с дисциплинарното наказание на работника, но само в по - благоприятен за него смисъл – като го отмени, но не и да го замени с по-тежко.

В решението се посочва също, че в новата заповед за уволнение са посочени нови обстоятелства, които поставят работника в утежнено положение. Това е записът, "от който става ясно, че лицето е в нетрезво състояние, използва обидни и нецензурни думи към длъжностно лице". Новото нарушение е в това, че Караджов отправил обидни думи към полицая и за това работодателят е следвало да изиска обясненията му преди да го накаже.

Съдът не уважава целия иск на Караджов от близо 37 хил. лв. и му присъжда близо 16 хил. лв. за тримесечния период, в който той е бил без работа.

Решението може да бъде обжалвано пред Врачанския окръжен съд.

Със свое постановление от 14 септември по друго производство Окръжната прокуратура във Враца посочи, че са събрани достатъчно доказателства за извършено от Караджов хулиганство, което се наказва с до пет години затвор. До момента обаче Районната прокуратура в Козлодуй, която първоначално прекрати разследването и след това го възобнови, не се е произнесла по случая. Срокът на проверката беше удължен веднъж и към материалите към нея е приложен и записа, който заплашваният полицай Валери Манов направил с телефона си на 15 февруари. Тогава Караджов го заплаши с уволнение, след като униформеният съставил акт на негов приятел за това, че шофира пиян.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • имигрант
  Отговор
  1 12:49  04.11.17
  Аз не разбирам, какво общо имат заплахите на този господин с професията му, та да бъде уволнен. В случая Борисов е наръшил закона, защото е съсипал кариерата на Караджов. Това е вид шуробаджинащина не разбирате ли?! Казано накратко, това какво правиш в свободното си време, няма нищо общо с професията, която упражняваш, освен ако не е пряко свързано, а в случаят не е! Например може да псуваш, като каруцар на улицата, но в работата си да си изряден и дисциплиниран. Това е Европа, наистина ли сте толкова тъпи та не вдявате разликата?! В случая не оправдавам уволненият Караджов, а казвам, че не е правилно да го уволнят заради непристойно поведение. Могат да го санкционират, но не и да го уволнят.

  Коментиран от #2

 • Анонимен
  Отговор
  2 13:00  04.11.17

  До коментар #1 от "имигрант":

  Как да не е пряко свързано като злоупотребява със служебното си положение. Да го изритат втори път тоя нещастник.
 • Гостенин
  Отговор
  3 18:42  04.11.17
  А кво стана с ортака му Газибаров.Родата харчи ли си заплатите от Аец
 • Гостенин
  Отговор
  4 18:45  04.11.17
  Има етичен кодекс на държавния служител .Не може да се държиш по този начин с полицай и то в районно управление. Г-н Борисов вие сте му работодател,ще го търпите ли?

 • Като гост
  Отговор
  5 19:04  04.11.17
  Ченгето уволнено, че си върши работата, а този го връщат на работа и обещетение му изплащат! Няма такава държава!!!
 • Истината
  Отговор
  6 19:54  04.11.17
  Тоя кой го връща егати корупцията къде си бе борисов
 • jgcjcvjvhmмим
  Отговор
  7 18:43  05.11.17
  5 274.50 лева.!!!!!!!!!!!!!
 • Ян Бибиян
  Отговор
  8 16:17  06.11.17
  Това за пореден път показва докъде е стигнала корупцията в правосъдната система. Онзи простак без възпитание го възтановяват на работа защото най вероятно си е платил на съдията, а кой ще храни семейството на полицая които остана без работа защото имаше смелоста да направи достояние какви простаци управляват.

Напиши коментар:


Публикувай