Last news in Fakti

9 Февруари, 2012 14:58 1 469 0

Бисер се прости с жертвите на наводнението

  • бисер-
  • наводнение-
  • бойко борисов

Борисов обеща сериозна помощ за селото и региона

Бисер се прости с жертвите на наводнението - 1
Снимка: БГНЕС

Стотици хора изпратиха в последния им път четирите жертви на наводнението, заляло село в понеделник сутринта село Бисер. Четирима възрастни хора не успяха да се спасят от прииждащата вода и се удавиха - Иванка Карамфилова, Георги Сираков, Христо Христов и Ангел Стоянов.

Опелото започна с камбанен звън точно в 10,00 часа. Опелото в църквата „Св.Св. Кирил и Методий” в селото извърши старозагорският митрополит Галактион заедно със свещеници от региона.

Наложи се трактор да извозва към гробището четирите ковчега със загиналите. Пътната настилка е в окаяно състояние и само трактор може да премине. Близките на жертвите бяха принудени да вървят пеша заради огромните ями. Дори линейката остана в центъра на селото.

На погребението бяха дошли премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Цветан Цветанов, земеделският Мирослав Найденов, социалният Тотю Младенов, депутатите Иван Петров, Ангел Найденов и Емилия Масларова, областният управител Ирена Узунова, кметът на Харманли Михаил Лисков.

Премиерът обаче не влезе в църквата, където предварително бе пратил четири венеца. Вместо това той посети училището "Христо Ботев" заедно с Цветанов и Младенов, които му докладваха за доставените помощи.

Борисов обеща сериозна помощ за село Бисер и региона. От днес започва изплащането на обезщетението на всички стопани, изгубили добитък и фураж. Цените са над пазарните, заяви премиерът. Той допълни, че са изплатени и по 10 000 лв. на семействата, загубили свои близки.

От думите му стана ясно, че се водят разговори с Европейската комисия за пренасочване на 20 милиона лева за бедстващото село от програмата за селските райони.

Петима души се издирват все още в региона – двама от Бисер, двама от Маджарово и един от Иваново, съобщи министър Цветанов. Земеделският министър Мирослав Найденов пък обобщи, че 120 удавени животни са били откарани на екарисаж, а стопаните им вече получават обезщетения.

Премиерът пристигна на летище Пловдив. Правителственият самолет се приземи на гражданското летище в Пловдив, където го чакаше вертолет „Кугър" от авиобазата в Крумово. С него Борисов отпътува до село Бисер. "Фалкон”-ът замина за Бургас, където да изчака Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА