Last news in Fakti

17 Януари, 2023 14:02 3 947 4

6 храни, които никога да не ядем за вечеря

  • здравословно хранене-
  • вредна храна-
  • храна-
  • продукт-
  • вечер-
  • вечеря

Избягвайте тези продукти преди лягане, защото ще нарушат храносмилането и с това съня ви

6 храни, които никога да не ядем за вечеря - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки обича да се наслади на хубава вечеря, след края на тежък ден в уюта на дома си. Трябва обаче да се внимава, защото има някои хранителни продукти, които ще ви докарат сериозни проблеми, ако прекалите с тях вечерта.

Това е списък на храните, което не трябва да ядете за вечеря. Ако все пак влизат във вечерното ви меню, внимавайте с тях и не прекалявайте.

Сирене
Сирената, особено деликатесните, съдържат мазнини, които са доста трудни за смилане.

Мазно месо
Месото, особено свинското, съдържа много наситени мазнини, а продукти като гъши дроб и преработени колбаси често съдържат толкова много химически добавки, че е по-добре да ги изключите от диетата си завинаги. Тежката вечеря с месо ще бъде трудно смилаема и в резултат тялото ще загуби почивка в ценните нощни часове.

Подправки
Подправките придават невероятен аромат и вкус на ястието, а пикантният обяд перфектно ще съживи и ще даде енергия. Но по време на късна вечеря пикантните ястия могат да причинят киселини и тежест в стомаха.

Карфиол, зеле
Карфиолът е здравословен избор за лека храна, с минимални калории и максимум фибри и микроелементи. Кръстоцветните зеленчуци (зелето) обаче затрудняват храносмилането, така че това не е най-добрият избор преди сън.

Сладолед
Чаша сладолед в леглото и любимия ви сериал или филм са печеливша рецепта при лошо настроение. Това може да ви помогне да сложите край на труден ден, но тялото ви няма да ви благодари. Сладоледът съдържа голямо количество наситени мазнини, захар и стабилизатори и консерванти. Всички тези компоненти влияят на храносмилането и нервната система.

Тъмният шоколад
Черният шоколад е богат на антиоксиданти и вещества, които влияят положително върху функционирането на мозъка, осигурявайки енергия и сила. Но вечер такъв десерт може ненужно да стимулира нервната система и да прекъсне съня, така че е по-добре да оставите шоколада за сутринта.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грую

    6 0 Отговор
    А рИкия ?
  • 2 Леля Гошо

    3 0 Отговор
    Мара ръси тъпни, които вероятно е преписала от някъде. Как ще ме лишите от тлъстичко свинско със зеленце за вечеря? Похапвам си обилно от него, пия си домашно винце, спя като пор, а сутринта като се изрежа ме чуват чак до осмия етаж.
  • 3 инж технолог по хранене

    0 0 Отговор
    Шоколадът е за през деня,правилно.
  • 4 Верующ

    1 0 Отговор
    Хапвам си салата зеле с пържолка късно вечер. Кръвното ми е 120 на 70 и съм на 72 години. Нямам диабет и си хапвам и сиренце. Е спрял съм хляба и прясното мляко от 15 години. Пека си домашни питки итн.